Rusya Devlet Başkanı Putin, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek. İki lider, Kürt Referandumu başta olmak üzere, bölgede yoğun bir gündemin hakim olduğu bu ortamda bir araya geliyor.
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, görüşmenin olası başlıklarını Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.
İki liderin, iki başlık üzerinde öncelikle duracağının altını çizen Prof Dr. Turan, iki konunun daha gündemde olabileceğini söyledi. Turan, “İki tane çok önemli başlık olduğunu biliyoruz, bunlardan bir tanesi İdlib’de Türkiye’nin barışa katkı sağlaması ve orada güç bulundurma konusundaki hazırlığı. İkinci mesele ise Türkiye gündemini uzun zamandan beri meşgul eden Kuzey Irak’daki referandum meselesidir. S-400 Hava Savunma Sitemlerinin alımı, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı, enerji ve ekonomi konuları da gündeme gelecektir ama konuşulacak en önemli konunun Irak ve Suriye olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.
‘Güvenli Bölge’ için Rusya ile ABD’yi ikna çabası
İdlib’in içinde Türkiye’nin yer aldığı kuvvetler tarafından “güvenli bölge” ortamına dönüştürülmesi ve burada bir otorite tesisinin Türkiye tarafından çok önemli olduğunu belirten İlter Turan, Türkiye’nin bu nedenle Rusya ile hareket ederek ABD’nin bu bölgede YPG’nin ilerlemesini sağlamasını engellemeye çalıştığını söyledi. Bunun karşılığında Türkiye’nin bu bölgede Esat güçlerinin bulunmasını kabullenmek zorunda olacağını ifade etti.
IŞID’in Suriye’de daha önceden kontrolünde olduğu yerleri kaybetmesiyle birlikte bu bölgelerde hangi otoritenin olacağının çok önemli bir konu olduğunu belirten Turan, iki liderin bu geçiş konusunun da konuşulacağını söyledi.
Turan, “Putin, geçiş döneminde Esat’ın meşru bir yönetici olarak kabul edilmesi konusunda ısrarlı olacak ve Türk hükümetini de bu görüşmede muhtemelen ikna edecektir’’ dedi.
“Rusya’nın referanduma karşı duruşu Türkiye’yle aynı değil”
İlter Turan, Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumuyla ilgili ise, “Türkiye ve Rusya’nın Kuzey Irak konusunda tamamen aynı çizgide olduklarından emin değilim. Türkiye, bu referandumun meşruiyetini tamamen reddediyor ve her türlü askeri önlemi alacağını ifade ediyor. Rusya’nın ise askeri tedbirleri destekleyecek bir tavrı olduğunu zannetmiyorum. Rusya bu referandumun sonuçlarını belki tereddütle karşıladığını ifade edecektir ama bana göre Rusya’nın bu bölgedeki Kürt oluşumuna itirazı Türkiye kadar şiddetli değil” yorumunu yaptı.