Uluslararası Para Fonu (IMF), bugün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda Türkiye’nin büyüme beklentisini yükseltti.
IMF, yılda iki kez hazırladığı dünya ekonomik görünümü raporunun yeni sayısını, bu hafta Washington’da başlayacak IMF/Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde bugün yayımladı.
Yeni raporunda hem genel dünya ekonomisi, hem de Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerinde güncellemeler yapan IMF, küresel büyümeye ilişkin tahminlerini aşağıya çekerken, Türkiye’nin 2016 büyüme beklentisini ise yükseltti.
Rapordaki tahminlere göre Türkiye bu yıl yüzde 3,8, gelecek yıl ise yüzde 3,4 büyüyecek.
Raporun en son güncellendiği şubat ayında Türkiye için bu yılki büyüme beklentisi yüzde 3,2 olarak açıklanmıştı ancak IMF, yeni raporunda bu oranı yüzde 0,6 oranında artışla yüzde 3,8’e çıkardı. 2017 yılı için ise Türkiye’ye ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3,4’e çekildi.
IMF, Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminini de 2016 için yüzde 9,8, 2017 için yüzde 8,8 olarak açıkladı.
Cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranı, yani cari açık dengesine dair tahminler de, 2016 için yüzde -3,6, 2017 için de yüzde -4,1 seviyesinde oldu.
IMF ayrıca, Türkiye’deki işsizlik oranının geçen yılki yüzde 10,2 seviyesinden bu yıl yüzde 10,8’e yükseleceği, gelecek yıl ise yüzde 10,5’e düşeceği öngörüsünde bulundu.
‘Küresel büyüme yavaşladı’
Dünya ekonomisine ilişkin de önemli tespitlere yer verilen “çok uzun zamandır çok yavaş” başlıklı raporda, dünya ekonomisinin son dönemde daha da zayıfladığı, küresel büyümenin, özellikle de Amerika da dahil olmak üzere kalkınmış ülkelerdeki büyümenin yavaşladığı tespitine yer verildi.
Bu bağlamda dünya ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerini düşüren IMF, küresel büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,4’ten yüzde 3,2’ye, gelecek yıl için ise yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e indirdi.
IMF Başekonomisti Maurice Obstfeld, küresel büyüme hızını “giderek artan bir hayal kırıklığı” olarak niteleyerek, gerekli önlemler alınmazsa gidişatın daha da kötüleşebileceği uyarısı yaptı.
Bu durumun dünya ekonomisini negatif risklere daha fazla maruz bıraktığına dikkati çeken Obstfeld, küresel büyümeyi desteklemek için ülkelerin liderlerince acilen proaktif ve etkili politikaların geliştirilmesi çağrısında bulundu. Raporda kırılgan küresel ekonominin “hataya fazla yer bırakmadığı” uyarısında da bulunuldu.
Raporda Amerika’nın büyüme beklentisi yüzde 2,6’dan 2016 yılı için yüzde 2,4’e, 2017 için de yüzde 2,5’i indirildi. Avro bölgesi için de, daha önceki yüzde 1,7 büyüme beklentisi, bu yıl için yüzde 1,5’e, gelecek yıl için de yüzde 1,6’ya düşürüldü.
Amerika, Japonya, Avrupa Birliği ve Sahraaltı Afrikası’nın önceki tahminlerden daha yavaş büyüyeceğine işaret edilen raporda, Çin’in ise önceki tahminlere göre küçük bir oranda daha hızlı büyümesinin muhtemel olduğu tespiti yapıldı.
Raporda, Avrupa’ya mülteci akınındaki artışın, ekonomik gerilimler de eklendiğinde, “içe dönük milliyetçilik” dalgasında yükselişe yol açtığı kaydedilirken, İngiltere’nin AB’den olası ayrılışının kırılgan küresel ekonomiye zarar verebileceği uyarısında bulunuldu.