Erişilebilirlik

İngiltere’den Hizbullah Başvurusu


Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah'ın Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde yer alıp almayacağı haziran sonunda netleşecek.
Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah'ın Avrupa Birliği terör örgütleri listesinde yer alıp almayacağı haziran sonunda netleşecek.

Bulgaristan’ın topraklarında yaşadığı Hizbullah kaynaklı terör saldırısı sonucu başlattığı süreci İngiltere resmiyete dökerek bu örgütün AB terör örgütleri listesinde yer almasını talep etti.

Hizbullah, Bulgaristan’ın Burgaz kentinde şubat ayı içinde İsrailli turistlere yönelik olarak gerçekleştirdiği terör saldırısı nedeniyle uzun süredir Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki tartışmalı başlıklardan birini oluşturuyor. Suriye’de yaşananlar nedeniyle İran destekli örgüt konusunda Batı başkentlerinde yaşanan endişe giderek artarken İngiltere, Avrupa Birliği ülkelerinden Hizbullah’ın terör örgütleri listesine dahil edilmesini resmen talep etti.

Birlik ülkeleri arasında aylardır süren kararsızlığa da son veren bu adım Avrupa Birliği ülkelerinin ilgili birimleri tarafından detaylı şekilde masaya yatırılacak. İngiltere, başvurusunun Hizbullah’a uygun bir tepki olduğu görüşünde ancak bu konuda diğer Avrupa Birliği ülkelerinin tamamının desteğinden bahsetmek mümkün değil.

Londra’nın resmi başvurusu haziran ayı başında ele alınacak. Bir birey ya da grubun Avrupa Birliği terör listesine dahil edilebilmesi için tüm üye ülkelerin yeşil ışığına ihtiyaç duyuluyor. Dosyaya hakim bir diplomat “Hizbullah uzlaşısının haziran ayı sonuna kadar sağlanabileceği” görüşünde.

Avrupa Birliği’nin Hizbullah konusunda adım atması için özellikle İsrail ve ABD’den yoğun baskı var. Bu grup her iki ülkenin de terör listesinde yer alıyor. Avrupa Birliği içinde ise sadece İngiltere ve Hollanda, Hizbullah’ı terör örgütü olarak görüyor. Olası bir listeye alma konusunda en fazla çekinceye sahip olan ülkeler arasında ise Fransa ve İtalya yer alıyor.

Fransa, bu yönde atılacak olası bir adımın zaten oldukça hassas dengelerin hakim olduğu Lübnan’daki kırılganlığı artıracağı görüşünde. İtalya ve İspanya gibi ülkeler de Lübnan’da görev yapan Birleşmiş Milletler Gücü’ndeki askerlerinin güvenliği nedeniyle Hizbullah’la ilgili bu talebe mesafeli duruyorlar. İtalya’nın Hizbullah’ı askeri güçten ziyade meşru bir siyasi güç olarak değerlendirmesi de Roma’nın yaklaşımında belirleyici rol oynuyor. İngiltere’nin somut adım atmasında ise Suriye’de Esad rejiminin muhaliflere yönelik son kapsamlı saldırısında Hizbullah’ın çok etkin bir rol üstlenmesi etkili oldu.

Avrupa Birliği’nin güncellenmiş son terör listesinde 11 birey, 25 örgüt yer alıyor. Hamas ve FARC gibi örgütlerin yer aldığı listede Türkiye’den de PKK ve türevleri ile DHKP-C, İBDA-C ve TAK yer alıyor.
XS
SM
MD
LG