Suriye içinde ilerleyen İsrail birliklerinin Şam’a yaklaştığı bildirildi.
İsrail'in Suriye'nin güneyinde bir tampon bölge ele geçirmesi ve gece boyunca Suriye ordusu ve hava üslerine hava saldırıları düzenlemesinin ardından Suriyeli güvenlik kaynakları, Salı günü yaptıkları açıklamada, İsrail'in Suriye'ye yönelik askeri harekâtının Şam'ın yaklaşık 25 kilometre güneybatısına ulaştığını belirtti.
İsrail'in Suriye'ye yönelik askeri operasyonu, Beşar Esat yönetiminin muhalifler tarafından yıldırım hızıyla devrilmesinden iki gün sonra geldi.
Suriyeli bir güvenlik kaynağı, İsrail birliklerinin İsrail işgali altındaki Golan Tepelerini Suriye'den ayıran askerden arındırılmış bölgenin doğusunda, Suriye topraklarının 10 kilometre içindeki Katana'ya ulaştığını bildirdi.
İsrail haberleri yalanladı
Ancak İsrailli bir askeri sözcü, askerlerin silahtan arındırılmış bölgeden ayrılmadığını söyledi.
“İsrail tanklarının Şam'a doğru ilerlediği iddiasıyla medyada dolaşan haberler yanlıştır” diyen İsrail ordusu yetkilisi, ordu birliklerinin geçmişte de belirtildiği gibi tampon bölge içinde konuşlandığını belirtti.
İsrail, Suriye'deki yeni yönetimle çatışma arayışında olmadığını söylüyor ancak Suriye'ye ait askeri teçhizatın düşmanların eline geçmemesi için savaş uçakları son üç gündür ülke genelindeki hedefleri bombalıyor.
Türkiye'den tepki: "Şiddetle kınıyoruz"
Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla, İsrail'in Suriye topraklarında ilerlemesini kınadı.
Açıklamada, "İsrail'in, 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz" denildi.
"Suriye halkının uzun yıllardır hasret olduğu barış ve istikrara kavuşma ihtimalinin ortaya çıktığı bu hassas dönemde, İsrail'in işgalci zihniyetini tekrar sergilediği" kaydedilen açıklamada, Türkiye'nin Suriye’nin egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek vurgulandı.
İsrail, Suriye'deki çatışmalara müdahil olmayacağını ve tampon bölgeyi ele geçirmesinin savunma amaçlı bir hareket olduğunu açıklamıştı.
Mısır, Katar ve Suudi Arabistan saldırıyı kınadı. Suudi Arabistan bu hamlenin “Suriye'nin güvenliğini yeniden tesis etme şansını mahvedeceğini” kaydetti.
Bölgedeki güvenlik kaynakları ve artık çökmüş olan Suriye ordusundaki subaylar, İsrail'in gece boyunca Suriye'deki askeri tesislere ve hava üslerine yönelik ağır hava saldırılarının devam ettiğini, onlarca helikopter ve jetin yanı sıra Şam ve çevresindeki Cumhuriyet Muhafızlarına ait varlıkların da imha edildiğini aktardı.
Yaklaşık 200 saldırıda Suriye ordusuna ait hiçbir varlık kalmadığı belirtildi.
İsrail hava saldırılarının günlerce devam edeceğini bildirdi ancak BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki çatışmaya müdahale etmediğini iletti. İsrailli yetkililer, sadece kendi güvenliğini korumak için “sınırlı ve geçici önlemler” aldığını söyledi.
BM Güvenlik Konseyi toplandı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Pazartesi günü geç saatlerde kapalı kapılar ardında toplandı ve diplomatlar, yıllardır çıkmazda olan 13 yıllık bir iç savaşın ardından Esat'ın 12 gün içinde devrilmesinin bu kadar hızlı gelişmesinin şokunu hala yaşadıklarını söylediler.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Konsey üyeleri de dahil olmak üzere herkes büyük bir şaşkınlık yaşadı. Bu yüzden bekleyip görmemiz ve izlememiz gerekiyor. Durumun nasıl gelişeceğini değerlendirmeliyiz” dedi.
Rusya, Esat hükümetinin desteklenmesinde ve muhaliflerle savaşmasına yardım edilmesinde önemli bir rol oynamıştı. Esat, Pazar günü Şam'dan Moskova'ya kaçarak ailesinin 50 yılı aşkın süredir devam eden acımasız yönetimine son vermişti.
Esat hükümetinin başbakanı muhalif komutan Colani ile görüştü
Şam'daki kutlama havası sürerken, Esat hükümetinin başbakanı Muhammed Celali, Pazartesi günü iktidarı Suriye'nin kuzeybatısında bulunan muhaliflerin liderliğindeki Kurtuluş Hükümeti'ne devretmeyi kabul etti.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Ebu Muhammed el-Colani olarak bilinen başlıca muhalif komutan Ahmed el-Şara'nın geçiş hükümetini görüşmek üzere Celali ve Başkan Yardımcısı Faysal Mikdad ile bir araya geldiğini söyledi. Celali’nin, devir teslimin günler sürebileceğini söylediği aktarıldı.
El Cezire televizyonu, Kurtuluş Hükümeti’nin başkanı Muhammed El Beşir'in geçiş hükümetine başkanlık edeceğini bildirdi.
El Kaide'nin eski bir kolu olan Heyet Tahrir El Şam'ın (HTŞ) başını çektiği milis ittifakının hızla ilerlemesi Ortadoğu için kuşaklar boyu sürecek bir dönüm noktası oldu.
2011'de başlayan iç savaş yüz binlerce insanın ölümüne, modern zamanların en büyük mülteci krizlerinden birine yol açmış, şehirleri bombalayarak harabeye çevirmiş, kırsal kesimi insansızlaştırmış ve ekonomiyi küresel yaptırımlarla delik deşik etmişti.
ABD, Türkiye gibi bölge ülkeleriyle temasta
ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, New York'ta yaptığı açıklamada, “Bu Suriye halkı için inanılmaz bir an” dedi.
Wood, “Şu anda gerçekten durumun nereye gittiğini görmeye odaklanmış durumdayız. Suriye'de, Suriye halkının haklarına ve onuruna saygı duyan bir yönetim olabilir mi?” diye konuştu.
Washington, ABD'nin Suriyeli muhalif gruplarla ilişki kurmanın yollarını aradığını ve gayriresmi diplomasi başlatmak için Türkiye gibi bölgedeki ortaklarına ulaştığını bildirdi.
Gelişmeler hakkında bilgi sahibi bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, bölge ülkeleri grupla temas kurmak için yarışırken Katarlı diplomatlar Pazartesi günü HTŞ ile görüştü.
Öte yandan Suriye’de düzene dönüldüğüne dair geçici işaretler vardı. Suriye'deki bankaların Salı günü yeniden açılacağı bildirildi. Petrol Bakanlığı sektördeki tüm çalışanlara Salı günü işe gitmeleri çağrısında bulundu ve güvenlikleri için koruma sağlanacağını ekledi.
Forum