Erişilebilirlik

Latin Amerika’da 3 Yaşlıdan Birinin Geliri Yok


Uluslararası Çalışma Örgütü raporu, Latin Amerika’da yaşayan 65 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 34,5’inin, ne bir geliri ne de güvencesi bulunduğunu ortaya koyuyor.

Her iki kişiden birinin kayıt dışı ekonomide istihdam edildiği ve ihtiyaç sahiplerini korumaya yönelik programlarda ciddi eksikliklerin yaşandığı Latin Amerika’da, acil çözüm bekleyen sorunlardan biri de 65 yaş ve üzeri kişilerin, yüzde 34,5’inin herhangi bir gelirinin bulunmaması.

Yaşlıların yiyecek, su, barınak, giyecek ve sağlık hizmetlerine erişimi, uluslararası anlaşmalarla temel insan hakları kapsamında ve devlet güvencesi altında olmasına rağmen bölgedeki 65 yaş ve üzeri 40 milyonun üzerindeki kişi, yaşamını idame ettirebilmek için yardıma ihtiyaç duyuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayımladığı “Latin Amerika ve Karayipler’de Sosyal Koruma Görünümü” adlı araştırma, bölgedeki 65 yaş ve üzerindeki toplam 116 milyon Latin Amerikalının, yalnızca yüzde 51,9’unun emekli maaşı aldığını ortaya koyuyor.

Rapora göre bölgedeki 65 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 46,8’i, yalnızca emekli maaşıyla; yüzde 5,1’i emekli olmasına rağmen ek iş yaparak ve emekli maaşına sahip olmayan yüzde 13,6’sıysa çalışarak geçimini sağlıyor.

Araştırmada herhangi bir işi ya da emekli maaşı olmayan yaşlı oranının en yüksek olduğu ülkenin, yüzde 62 ile El Salvador; en düşük olduğu ülkeninse yüzde 15,1 ile Brezilya olduğu kaydediliyor ve yoksullaşmadan en fazla etkilenen kesimin kadınlar olduğuna dikkat çekiliyor

Son üç yılda yaşlı yoksul sayısı 4,3 milyon arttı

İş bulma ve çalışma kapasitesinin azaldığı yaşlılık döneminde, 65 yaş ve üzeri kişilere yönelik sosyal koruma, bakım ve sağlık hizmetlerindeki eksikliklerin yaşlılıkta yoksulluğa ve sosyal eşitsizliklerin artmasına yol açabileceği belirtilen raporda, prim ödemesi olmayanların da emekli olabilmesinin önünün açılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Pandeminin ardından Ukrayna krizinin yol açtığı sonuçlardan olumsuz etkilenen bölgede ekonomik toparlanma sürecindeki yavaşlama, artan enflasyonist baskılar, kamu harcamalarını finanse etmekte yaşanan zorluklar gibi etkenler bölgedeki yoksul sayısının artmasına neden oluyor.

ILO raporu, Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu(Eclac) verilerine göre pandemi sonrasında aylık geliri 143 doların altına düşen 15 milyon kişiden yaklaşık 4,3 milyonunun, 65 yaş ve üzeri olduğunu ortaya koyuyor.

XS
SM
MD
LG