Erişilebilirlik

Venezuela Latin Amerika'da Gıda Enflasyonunda İlk Sırada


Ocak ile Ekim döneminde enflasyonun resmi verilere göre yüzde 119,4 bağımsız kurumlara göre yüzde 142,6 olduğu Venezuela, Dünya Bankası’nın her ay düzenli olarak yayınladığı “Gıda Güvenliği Güncellemesi”ne göre yüzde 157,7 gıda enflasyonuyla Latin Amerika’da gıda fiyatlarının en çok arttığı ülke.

Bugün marketlerde bir ekmek 0,80 dolara, 1 kilo soğan 2 dolara, 1 litre ayçiçek yağı 3,20 dolara, 1 kilo makarna 1,5 dolara, bir karton (30 adet) yumurta 4,5 dolara, tavuğun kilosuysa 6 dolara satılıyor.

Ülkede 7 milyon yani her 4 kişiden biri insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Yapılan araştırmalar son bir yılda ülkedeki hanelerin yalnızca yüzde 21,9’unun mutfak masraflarından dolayı endişe yaşamadığını, yüzde 40,7’sinin de öğünlerden birini atlamak, yüzde 13,9’ununsa en az bir gün hiç yemek yiyemediğini ortaya koyuyor.

Dünya Bankası’nın her ay düzenli olarak yayımladığı Gıda Güvenliği Güncellemesi raporunda Zimbabve ve Lübnan’dan sonra gelen Venezuela, yüzde 99 artışla dördüncü sıradaki Türkiye’nin hemen üzerinde yer alıyor.

Raporda pandemi sonrası artan iklim şokları, çatışmalar ve enerji krizindeki artışın gıdaya erişimi zorlaştırdığı kaydediliyor.

Gıda ihtiyacının yüzde 60’ı ithal ediliyor

Uzmanlar Ukrayna krizinin ardından gıdaya erişimin en çok zorlaştığı ülkelerin tarımsal üretimin düşük ve temel gıda maddelerini ithal edenler olduğunu bildiriyor.

Yaklaşık 30 milyon hektar ekilebilir alana sahip Venezuela, tropikal iklimi ve sulak topraklarıyla yılın 12 ayı tarım yapabilme olanağına sahip olsa da ülkedeki güvenlik, akaryakıt sıkıntısı, ulaşım ve altyapı sorunları, elektrik ve su kesintileri gibi problemlerden dolayı üretim yapılan alan yüzde 20’nin altında.

Venezuela Tarım Üreticileri Konfederasyonu’na (Fedeagro) göre ülkede tüketilen sebze ve meyvenin yalnızca yüzde 40’ı karşılanabiliyor.

Fedeagro Başkanı Celso Fantinel
Fedeagro Başkanı Celso Fantinel

VOA Türkçe’ye konuşan Fedeagro Başkanı Celso Fantinel “Venezuela’daki gıda fiyatları uluslararası fiyatlardan yüzde 20-30 daha düşük. Gıda fiyatlarındaki artışın sebepleri arasında gıda ihtiyacının çoğunun ithal edilmesi, tarım ve gümrük politikalarındaki yetersizlikler, yüksek enflasyon, aracıların kar marjını yüksek tutması gibi bir başlıklar bulunuyor” diyor.

2010 yılında gıda ihtiyacının yüzde 77’sini karşılayan sektörün yaşanan kriz ve uygulanan tarım politikalarından dolayı neredeyse yarıya düştüğünü belirten Fantinel, bu süreçte tarım sektöründe yaşanan tahribatı onarabilmek için 6 yıl boyunca yılda 1,5 milyar dolarlık yatırım gerektiğini belirtiyor.

Venezuela Türkiye’ye hasılatın yüzde 30’unu ülkede bırakması koşuluyla 400 bin hektarlık bir alanda tarım yapma teklifi sunmuş ardından da Türk yetkililer ülkeyi ziyaret ederek tarım ve hayvancılık yapılabilecek bazı yerleri ziyaret etmişti.

XS
SM
MD
LG