Erişilebilirlik

Gazeteci Dicle Müftüoğlu 10 ay sonra tahliye edildi


Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, yaklaşık 10 aydır tutuklu bulunan Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu’nun tahliyesine karar verdi.
Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, yaklaşık 10 aydır tutuklu bulunan Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu’nun tahliyesine karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında geçen yıl gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu hakkında Perşembe günü yargılandığı Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye kararı verildi.

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 3’ncü duruşmasına Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu, tutuklu bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü yöneticiliği” iddialarıyla dava açılan Müftüoğlu, suçlamaları kabul etmedi. Çok sayıda meslek örgütünün de izlediği duruşmada avukatları, Müftüoğlu’nun tahliyesini istedi. Ancak savcı, Müftüoğlu’nun tutukluluğunun devamı yönünde görüş bildirdi.

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti ise yaklaşık 10 aydır tutuklu bulunan Müftüoğlu’nun tahliyesine karar verdi.

Müftüoğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınmış ve 3 Mayıs’ta da tutuklanmıştı.

RSF: “Tedbir amaçlı tutuklamanın nasıl kötüye kullanıldığı kimseyi şaşırtmayacaktır”

Davayı izleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye temsilcisi ve Bianet medya özgürlüğü raportörü Erol Önderoğlu, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, karardan memnun olduklarını söyledi.

Tedbir amaçlı tutuklamanın kötüye kullanıldığına dikkat çeken Önderoğlu, “Geçen sene Türkiye'de en az 49 gazetecinin en az bir gününü hapishanede geçirdiği dikkate alındığında, tedbir amaçlı denilen tutukluluğun ne kadar kötüye kullanıldığı kimseyi şaşırtmayacaktır. Gazetecilerin belirli siyasi konjonktürleri tatmin etmek için tutuklanması, açık veya gizli tanıdığın beyanlarıyla demir parmaklıklarının ardına gönderilmesi ve savcılığın hukuka aykırı delilleri değerlendirmede çekingen davranması nedeniyle medya özgürlüğünün sistematik şekilde ihlal edildiği bir ortamdayız. Böyle olmasaydı geçen yıl onlarca gazeteci, seçim öncesinde ve sonrasında gruplar halinde tutuklanmazdı. Böyle bir sahneyi demokratik bir ülkede rastlayamazdık. Dolayısıyla biz konjonktürel tutuklamalara artık son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

DFG Eş Başkanı Altan: “Tahliye kararı bu sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor”

Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan da, geç kalınmış olsa da kararın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Yargılama sırasında iddiaların boşa çıkarıldığını savunan Altan, buna rağmen tahliye kararının verilmediğini söyledi.

Müftüoğlu’nun tutuklu yargılanmasını gerektirecek gerekçe bulunmadığını ifade eden Altan, şunları söyledi:

“Bu duruşmada artık anlaşıldı ki bu durum daha fazla sürdürülemez. Dicle’yi cezaevinde tutmaya yetecek herhangi bir gerekçe yoktu. Bu da anlaşılmış oldu. Tahliye kararı bu sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Düşünceyi ifade özgürlüğü noktasında Türkiye'nin geldiği aşamayı göz önünde bulundurursak elbette ki problemin çok büyük olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Hala cezaevinde çok sayıda gazeteci var. Bunların da bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor.”

Forum

XS
SM
MD
LG