Erişilebilirlik

Münih Güvenlik Konferansı’nda gündem Ukrayna


Münih Güvenlik Konferansına Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de katılıyor.
Münih Güvenlik Konferansına Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de katılıyor.

Münih Güvenlik Konferansı başladı. Dünya genelinden siyaset ve ekonomi alanlarında üst düzey temsilcinin katıldığı konferansta ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer alıyor.

Konferansın ana gündem maddelerinden biri Ukrayna’nın geleceği olacak. Bu yılki konferans “Diyalog Yoluyla Barış” temasıyla gerçekleştiriliyor. Dünyanın en önemli güvenlik politikası uzmanlarının biraraya geldiği konferansa 60’tan fazla devlet ve hükümet başkanı ile 100’den fazla bakan katılıyor.

Konferans Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Trump’ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg konferansta ABD’yi temsil edecek. Almanya hükümetinden Başbakan Olaf Scholz, Savunma Bakanı Boris Pistorius, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser katılıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey yöneticileri AB Komisyonu Başkanı Van der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın yanısıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın da Münih’te olması bekleniyor.

Çin’i temsilen Dışişleri Bakanı Wang Yi konferansa katılacak. NATO’nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte de Münih Güvenlik Konferansı’nda olacak.

Konferans organizatörlerine göre ana program Cuma günü küresel yönetişim, demokratik dayanıklılık ve iklim güvenliği gibi küresel güvenlik tehditlerine odaklanarak başlayacak.

Cumartesi günü ise uluslararası düzenin durumu, bölgesel çatışmalar ve krizler ile transatlantik ortaklık konularında tartışmalar yapılacak. Pazar günü, Avrupa’nın dünyadaki rolüne ilişkin oturumlarla konferansın sona ermesi planlanıyor.

Vance ile Zelenski’nin görüşmesi bekleniyor

Konferans kapsamımda Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile ABD Başkan Yardımcısı JD Vance arasında bir görüşme planlanıyor. Bu buluşmanın, konferansın en önemli görüşmelerinden biri olması bekleniyor.

Rusya ise Münih Güvenlik Konferansı’na davet edilmedi. Başkan Yardımcısı Vance’in, Başkan Trump’ın daha önce dile getirdiği ABD’nin barış çözümü konusundaki görüşlerini ne ölçüde detaylandıracağı ve Avrupa’yı bu süreçte nasıl bir rol üstlenmeye iteceği merakla bekleniyor. Özellikle de Ukrayna’ya konuşlandırılacak bir barış gücüyle ateşkesin güvence altına alınması konusunda Avrupalı ülkelerin sorumluluk alıp almayacağı da merak konusu.

JD Vance’in Avrupa’daki Amerikan askerlerinin geri çekileceğini duyurabileceği yönünde spekülasyonlar da gündemde. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından önceki ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Avrupa’ya 20 binden fazla ek asker göndermiş ve kıtadaki ABD asker sayısını 100 binin üzerine çıkarmıştı. Vance’in olası açıklaması, Avrupa’daki güvenlik dengeleri açısından önemli görülüyor.

Baerbock: “Sahte barış kimseye yaramaz”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Münih Güvenlik Konferansı’nın her zamankinden daha önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu güvenlik konferansı nadiren olduğu kadar kritik bir öneme sahip” dedi.

Avrupa’nın güvenlik açısından yeniden "varoluşsal bir dönüm noktasında" bulunduğunu belirten Baerbock, üç yıl önce de benzer bir durumun yaşandığını hatırlattı. Bakan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Münih Güvenlik Konferansı’ndan kısa bir süre sonra tanklarını Kiev’e doğru göndermesiyle tüm Avrupa’nın güvenliğinin temelden sarsıldığını ifade etti.

Annalena Baerbock, "Üç yıldır en büyük arzumuz barış. Ukrayna, Avrupa ve Amerika barış istiyor" dedi. Olası müzakerelerin kalıcı bir barış çözümü sağlaması gerektiğini belirten Alman bakan, Ukraynalılar ve Avrupalılar’ın iradesi göz ardı edilerek varılacak bir "sahte barışın" kimseye bir kazanç sağlamayacağını da söyledi.


Münih Güvenlik Konferansı nedir?

1963 yılından bu yana her yıl Şubat ayında Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nda üst düzey siyasetçiler, savunma ve askeri uzmanlar, karar alıcılar, araştırmacılar ve ekonomi uzmanları güvenlik politikası konularını ele alıyor.

Konferansın özelliği, gayriresmi niteliğiyle gündemdeki konular hakkında katılımcıların protokol kuralları dışında görüş belirttikleri bir formatta yapılması.

Buna karşılık konferans kapsamında geleneksel olarak tarafları bağlayıcı kararlar alınmıyor. Siyasi gözlemciler, Münih Güvenlik Konferansı’nın siyasi takvimdeki önemini, dünyanın önde gelen ekonomistlerini biraraya getiren Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu’nun mali çevreler için anlamı ile karşılaştırıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG