Erişilebilirlik

Münih Kurbanlarından Almanya’ya Protesto


1972 Münih Olimpiyatları sırasında, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı "Kara Eylül" adlı terör grubu tarafından düzenlenen saldırıda, hayatını kaybeden 11 İsrailli sporcunun aileleri, 5 Eylül´de Münih´te düzenlenecek anma törenini boykot etme kararı aldıklarını açıkladı.

Almanya ve İsrail arasında bu bağlamda uzun bir süredir devam eden sürtüşmeye dikkat çeken kurban aileleri, Almanya'nın kendilerine verdiği tazminatın "utanç verici" olduğunu ve bu yüzden anma törenlerini boykot etme kararı aldıklarını bildirdi.

Alman hükümeti saldırının hemen ardından kurbanların yakınlarına dönemin parası olan mark üzerinden 4,19 milyon (yaklaşık 2 milyon Euro), ardından 2002 yılında 3 milyon Euro daha ödeme yapmıştı. Almanya'yı Olimpiyat Köyü'nün güvenliğini sağlayamamakla, İsrail'in yardımını reddetmekle ve kurtarma operasyonunu başarısız sonuçlandırmakla suçlayan kurban yakınları, yıllardır ilave tazminat talep ediyordu.

Alman hükümetleri geçmişte, yeteri kadar tazminat ödendiğini, ardından da zaman aşımı olduğunu öne sürerek, ek para vermeyi reddetti. Ancak İsrail’den gelen tepkiler sonrasında, kurbanların hayatta olan akrabalarına daha fazla tazminat ödemesi yapılmasının planlandığını açıklayan Olaf Scholz hükümeti, tarafların bu konuda gizli görüşmelerde bulunduklarını duyurdu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Alman hükümetinin ailelere geçmişte yapılmış ödemeleri de içerecek şekilde 10 milyon Euro teklif ettiği, ancak kurban yakınlarının bu öneriyi kabul etmediği belirtiliyor. Kurbanların aileleri geçen Kasım ayında saldırıdaki rolü nedeniyle Libya'dan da 110 milyon Euro tazminat talep etmişti. Aileleri temsil eden avukatlar, Kaddafi liderliğindeki Libya'nın, 1988'de Londra'dan New York'a giderken bir Amerikan yolcu uçağını düşürdüğü Lockerbie felaketindeki rolünden ötürü yakınlarını kaybeden 270 aileye 1,5 milyar dolar tazminat ödediğini hatırlatarak, Alman hükümetinin de benzer oranda bir tazminat ödemesi gerektiği yönündeki beklentileri dile getirmişti.

Katliamın 50. yıldönümünde Münih’te yapılacak törene, kurban ailelerinin katılmayacaklarını açıklaması sonrasında, İsrail Devlet Başkanı İsaac Herzog ve İsrail hükümet yetkililerin alacağı tavır ve törene katılıp, katılmayacakları şu an için netleşmedi.

Alman hükümeti tarafından yapılan açıklamada, İsrailli sporcuların ailelerinin boykot planlarından üzüntü duyulduğu ve Alman tarafının daha fazla tazminat için görüşmelere devam etmeye hazır olduğu vurgulandı.

Münih Olimpiyatları'nda yaşanan katliam

5 Eylül 1972'de Münih'teki Olimpiyat köyünde yaşanan terör saldırısında, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı "Kara Eylül" grubundan 8 silahlı militan, önce İsrail Milli Takımı’nın atletlerini rehin almış, İsrail'deki Filistinli hükümlülerin ve Almanya‘da hapishanelerde bulunan iki solcu teröristin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Alman polisinin başlattığı kurtarma operasyonu başarısızlıkla sonuçlanırken, 11 İsrailli sporcu, 1 Alman polisi ve 5 saldırgan hayatını kaybetmişti. Çatışmada öldürülen beş Arap saldırganın Libya'da devlet töreni ile toprağa verilmesi, o dönem de büyük tepki çekmişti. Olayda sağ yakalanan 3 saldırgan, Almanya'da tutulurken bir ay sonra yine FKÖ tarafından bir Lufthansa uçağı kaçırıldı ve teröristlerin serbest bırakılması istendi. Alman yönetimi de bu isteği yerine getirdi.

İsrailli yetkililer, Alman polisin kurtarma operasyonunda büyük hatalar yaptığını, kendilerinden gelen uyarı ve önerileri ciddiye almadığını, yaşanan güvenlik zafiyetinin sorumlusunun dönemin Alman hükümeti olduğunu iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG