Erişilebilirlik

Türkiye’de anket şirketleri seçim öngörülerinde neden yanıldı?


Reuters haber ajansı, dün birinci turu yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçiminin sonuçlarının, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim yarışını önde götüreceği tahmininde bulunan anketçilerin öngörüleriyle örtüşmediğini kaydetti.

Habere göre anketlerin sonucu doğru tahmin edememesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turu önde götürmesiyle hem piyasaların hem de seçmenlerin yaşadığı şaşkınlığı arttırdı.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçim öncesinde tahminler bir kenara atılırken anketçiler, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olarak görülen cumhurbaşkanlığı yarışı öncesinde kamuoyu araştırmalarında ne gibi hatalar yaptıklarını anlamaya çalışıyor.

Çeşitli anket firmalarının yaptığı kamuoyu araştırmaları, haftalardır Kılıçdaroğlu'nu Erdoğan'ın önünde gösteriyordu. Anketler, hızla yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle Erdoğan'ın popülaritesinin düşmeye başladığı şeklindeki varsayımlarla aynı doğrultudaydı.

Ancak dünkü seçimin sonucu ters yöne işaret etti. Sandıkların yüzde 99'unun sayımının tamamlanmasıyla birlikte Erdoğan oyların yüzde 49,5'ini, Kılıçdaroğlu'ysa yüzde 44,96'sını aldı.

MAK Araştırma'nın 7 Mayıs tarihli anketi, Kılıçdaroğlu'nun oyların yüzde 50,9'unu aldığını, bu oranın seçimi birinci turda bitirmeye yettiğini gösteriyordu.

Araştırma şirketinin başkanı Mehmet Ali Kulat, anket yapılmasının 6 Şubat'taki depremler ve Mart-Nisan aylarında Ramazan nedeniyle zorlaştığını kaydetti.

Kulat Reuters'a yaptığı açıklamada, Ramazan'dan sonra 20 günlük bir süre olduğunu, seçimlerden önceki 10 gün içindeyse hukuki olarak anket yapmanın yasak olduğunu belirterek bu etkenlerin anket hassasiyetine olumsuz yansıdığını kaydetti. Ancak Kulat, araştırma şirketlerinin bahane üretmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Erdoğan'ın başını çektiği, AK Parti ve milliyetçi ortaklarından oluşan Cumhur İttifakı, 600 sandalyeli TBMM'de de elde ettiği 321 sandalyeyle çoğunluğu sağladı. Bu sonucun Erdoğan'ın ikinci turda elini güçlendireceği kaydediliyor.

MAK Araştırma dahil bazı anket şirketleri Cumhur İttifakı'nın milletvekili seçiminde TBMM'de çoğunluğu sağlayacağını doğru tahmin etse de Milliyetçi Haraket Partisi, tahminlerin üzerinde yüksek performans sergiledi.

Mali hizmetler firması SEB'nin gelişmekte olan piyasalar baş stratejisti Erik Meyersson, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kamuoyu yoklamalarının yanıltıcı olabileceğini, anket katılımcılarının her zaman kime oy verecekleri konusunda dürüst davranmadığını kaydetti.

Meyersson, “Farklı meyilleri temsil eden farklı anketler, oy tercihlerini temsil etmeyen karmaşık ortalamalar yaratabiliyor” dedi.

Uzman, “Seçmenler kamuoyu yoklamalarında muhalefeti öne çıkararak hükümetin politikalarına duydukları memnuniyetsizliğe işaret edebilir; ancak sonuç olarak seçimlerde mevcut iktidara oyunu atabilir” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Erdoğan’dan BM Güvenlik Konseyi’ne sert ‘Gazze’ çıkışı – 24 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG