Erişilebilirlik

Selçuk Şirin: 'Mülteci Çocuklar Eğitilmezse Ciddi Krizler Yaşanır'


Selçuk Şirin: 'Mülteci Çocuklar Eğitilmezse Ciddi Krizler Yaşanır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:09 0:00

New York Üniversitesi’nde (NYU) öğretim üyesi olarak görev yapan istatistik ve davranış bilimi uzmanı ve Javitz Kürsüsü Başkanı Dr. Selçuk Şirin 3 Mart’ta aralarında UNİS yani Birleşmiş Milletler Uluslarası Okulu’nun öğrencilerinin katıldığı bir sempozyumda mülteci krizini değerlendirdi. Mülteci ve yurtsuz çocuklar üzerinde araştırmalarını sürdüren Şirin’e göre eğer bir an önce mülteci çocukların hayat şartları düzeltilip okula gitmeleri sağlanmazsa, içinde bulunduğumuz mülteci krizi çok daha ciddi sorunlara neden olacak. Amerika'nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Şirin, New York stüdyomuza konuk oldu ve Türkiye’deki mülteci kamplarında çocuklar için başlattığı pilot eğitim programını ve yeni çıkan kitabını anlattı.

“Mültecilerin temel ihtiyaçları gıda ve barınma. Bu ihtiyaçlar bir şekilde karşılanıyor. Dünya bir şekilde bu insanların önüne bir tabak yemek, başlarına da bir çatı koyabiliyor fakat sorun burada bitmiyor. Benim BM’de yaptığım konuşmanın da başlığı buydu. ‘Beyond Food and Shelter’ yani barınma ve gıdanın ötesinde düşünmek zorundayız,” diyen Dr. Şirin, mülteci sorununun 65 milyon kişilik bir sorun olduğunu, ancak sorunun bu 65 milyonun yarısından fazlasını oluşturan çocukları çok fazla tehdit ettiğini söyledi.

Selçuk Şirin, “Mülteci konusu, aslında çocuklara ilgili. Mültecilerin yarısından fazlası 18 yaşın altında ve bunların da çoğu 12 yaşın altında. Yani tüm mülteci nüfusunun %30-%40’ı 12 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor. Ne yazık bu çocukların sadece %50’si okula gidebiliyor” diyor. Şirin’e göre, çoğunluğunu PSTD yani post-travmatik stress sorunu yaşayan bu çocukların tedavileri ve eğitimleri sağlanmazsa sorunun boyutları daha da büyüyecek. Selçuk Şirin, bu konuda Güneydoğu’daki mülteci kamplarında eğitime katkıda bulunacağını düşündükleri pilot bir uygulama başlattıklarını anlattı. “Çocuklar en çok neyi seviyor? Bilgisayar oyunlarını. Biz de bunu düşünerek onlara oyun görünümlü eğitim programları hazırladık. Pilot program başladı, eğer başarılı olursa bunu diğer çocuklarla da paylaşacağız” dedi.

“Biz bu çocuklara umut vermeliyiz, yarının bugünden daha iyi olacağına inanmalarını sağlamalıyız,” diyen Şirin, yeni kitabını da bundan yola çıkarak yazdığını söyledi. “Yeni kitabımın adı Bir Türkiye Hayali, hayata umutla bakmanın herkes için, sadece mülteciler için değil, herkes için çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” diyen Selçuk Şirin, şöyle konuşuyor: “İnsanların, yarının daha güzel olacağına inandıkları zaman yaptıkları işlerde daha başarılı olduklarını gördüm.”

Türkiye’nin şu anda mültecilere en çok yardım eden ülke olduğunu belirten Şirin, dünyada Türkiye’den daha fazla mülteci ağırlayan ülke bulunmadığını, Türkiye’deki mültecilerin aldıkları sağlık hizmetlerinin seviyesinin de diğer ülkelere göre çok iyi olduğunu vurguladı. Selçuk Şirin, yapılan çalışmaların dünyaya duyurulması ve varlıklı ülkelerin bundan ders alması gerektiğini belirtti. Selçuk Şirin, “Türkiye kısıtlı olanakları ile 3,2 milyon mülteciye kucak açıyorsa dünyanın varlıklı ülkelerinin de benzerini yapması lazım” dedi.

XS
SM
MD
LG