Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın dün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan açıklamalar Paris saldırıları sonrasında başlayan karikatür, ifade özgürlüğü ve dine saygı üçgenindeki tartışmalara ilişkin frekansların pek tutmadığını göstermesi açısından dikkat çekiciydi.
Tusk, “Paris’teki terör saldırılarının ardından inanç, ifade ve medya özgürlüklerinin de dahil olduğu temel haklarımızı koruma kararlılığımız eskisine oranla daha da arttı” dedi.
Hiciv dergisi Charlie Hebdo’da yayımlanan karikatürler hakkında farklı düşüncelere sahip olunabileceğini belirten Tusk, “Eminim Avrupa Birliği içinde de onların söylediklerine katılmayanlar vardır. Ama onların bunları söyleme haklarını savunacağız. Bu Avrupa için temel değerler sorunudur” diye konuştu.
Davutoğlu ise Paris’te omuz omuza olduklarını, Fransız halkına başsağlığı ve dayanışma mesajını tekrar gönderdiğini ifade ederek Avrupa kıtasında PEGİDA tarzı, Müslümanları dışlayıcı hiçbir yaklaşımı görmek istemediklerini söyledi.
Avrupa’nın çok kültürlü bir kıta olduğunu, böyle olmaya da devam edeceğini belirten Davutoğlu, “İfade özgürlüğü bizim ortak değerimizdir. Bu değer içerisinde paylaştığımız bütün değerlere saygı gösterilmesi gerekmektedir” dedi.
Görüşmede detaylı şekilde ele alınan konulardan birini Türkiye’nin müzakere süreci oluşturdu. Türkiye son dönemde 17 numaralı “Ekonomik ve Parasal Politika” başlığının açılmasını sağlamak için temaslarını yoğunlaştırdı. Davutoğlu, görüşmede Türkiye’nin bu konudaki talebini Tusk’a iletti. Tusk yaptığı açıklamada herhangi bir başlığa spesifik atıf yapmasa da Türkiye’nin Avrupa Birliği için anahtar ortak olduğunu ve katılım sürecinin ilişkilerin ana çerçevesini oluşturmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Şartlar karşılandığında yeni başlıkların açılmasını desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Paris saldırılarının ışığında IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’yle diyaloğu artırma kararı aldıklarını belirten Tusk, Kıbrıs sorunu konusunda ise statükonun artık devam edemeyeceğini vurgulayarak, müzakerelerin yeniden başlaması için pozitif atmosfer oluşturulmasının önem taşıdığını belirtti.
Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınması, enerji, gümrük birliği, bölgesel gelişmeler görüşmenin diğer ana başlıklarını oluştururken Davutoğlu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmeleri daha düzenli hale getirmenin önemine dikkat çekerek, “Umuyorum ki 2015’in başında yapılan bu toplantı bir toplantı dizisinin birincisi vazifesini görür ve Türkiye'nin katılım süreci mümkün olan en kısa zamanda başarıyla sonuçlandırılır” dedi.