Erişilebilirlik

İsrail Refah'ta ilerleyişini sürdürüyor, Uluslararası Adalet Divanı Perşembe ve Cuma oturum düzenleyecek


Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), 6 Mayıs'tan bu yana yaklaşık 450 bin kişinin Refah'tan kaçtığını tahmin ediyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), 6 Mayıs'tan bu yana yaklaşık 450 bin kişinin Refah'tan kaçtığını tahmin ediyor.

Refah'ın doğusuna ilerleyişlerini Salı günü sürdüren İsrail tankları, yedi aydır süren savaşta yerlerinden edilen bir milyondan fazla insanın sığındığı kentin bazı yerleşim bölgelerine ulaştı.

Müttefiklerinin desteği olmadan da Refah'a gireceğini kaydeden İsrail, operasyonun şehirde kalan dört Hamas taburunun kökünü kazımak için gerekli olduğunu savunuyor.

Refah’ta yaşayan ve Reuters haber ajansına konuşan bir kişi, "Tanklar bu sabah Selahaddin Yolu'nun batısındaki Brezilya ve Cineyne mahallelerine ilerledi. Yerleşim alanının içindeki sokaklardalar ve çatışmalar var" dedi.

Sosyal medyada yer alan bir videoda Cineyne mahallesindeki George Caddesi’nde bir tank olduğu görüldü ancak Reuters videoyu teyit edemedi.

Hamas'ın silahlı kanadı, doğudaki El Selam mahallesinde bir İsrail askeri gemisini El Yasin 105 roketleriyle imha ettiğini, mürettebattaki bazı kişilerin öldüğünü, diğerlerinin yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusu, haberle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Ordu, güçlerinin Mısır ile Refah sınır kapısının Gazze tarafındaki yakın çatışmalarda "birkaç silahlı terörist" hücresini ortadan kaldırdığını açıkladı. Kentin doğusunda da militan hücrelerinin ve İsrail ordu birliklerine füze atılan bir fırlatma rampasının imha edildiği belirtildi.

UNRWA: "Hiçbir yer güvenli değil"

Bir hafta önce sivillerin Refah'ın doğusundaki bazı bölgelerden taşınması için tahliye emri veren İsrail, Cumartesi günü tahliye emrinin kapsamını genişletmişti.

Filistinli siviller, yardım kuruluşlarının yerinden edilmiş insanların akınına evsahipliği yapmak gereken sıhhi ve diğer tesislerden yoksun olduğu konusunda uyardığı, sahil şeridindeki El Mevasi bölgesi dahil boş arazilere taşınıyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), 6 Mayıs'tan bu yana yaklaşık 450 bin kişinin Refah'tan kaçtığını tahmin ediyor.

UNRWA, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "İnsanlar sürekli tükenmişlik, açlık ve korkuyla karşı karşıya. Hiçbir yer güvenli değil" dedi.

BM, savaşın Gazze nüfusunun büyük bölümünü kıtlığın eşiğine getirdiğini, hastanelerin jeneratörleri ve diğer temel malzemeleri çalıştırmak için yakıt sıkıntısı çektiğini, sağlık merkezlerinin harap edildiğini söylüyor.

İsrail ordusunun aylar önce Hamas'ı tasfiye ettiğini iddia ettiği bölgelere geri dönmesiyle birlikte, kuzey dahil Gazze Şeridi boyunca çatışmalar son günlerde yoğunlaştı.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre savaşta ölen Filistinliler’in sayısı 35 bini aştı. Bu rakamlar sivillerle savaşçılar arasında ayrım yapmıyor.

Bölge sakinlerine göre, 2,3 milyon nüfuslu Gazze'nin hem kuzeyinde hem de güneyinde İsrail güçleri ile Filistinli silahlı kişiler arasında son ayların en şiddetli çatışmaları yaşandı.

Kuzeydeki Zeytun mahallesinde buldozerler, tankların doğu banliyösüne girmesi için yeni bir yol açmak üzere evleri yıktı.

Gazze'nin kuzeyinde, 75 yıl önce yerlerinden edilmiş Filistinliler için inşa edilmiş mülteci kampı Cebaliye’de yaşayanlar, İsrail güçlerinin ağır tank bombardımanı altında kampın yerel pazarına kadar ulaşmaya çalıştığını söyledi.

İsrail ordusu, Cebaliye’de onlarca Hamas savaşçısını öldürdüğünü ve bir patlayıcı ağını dağıttığını, Zeytun'da ise tünel girişlerini tespit ettiğini ve birkaç roketatarı imha ettiğini bildirdi.

"Ateşkes görüşmeleri çıkmazda"

Çatışmalar şiddetlenirken Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani, ülkesi ve Mısır'ın arabuluculuk yaptığı ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiğini söyledi.

Şeyh Muhammed, "Bir taraf savaşı sona erdirmek ve ardından rehineler hakkında konuşmak istiyor, diğer taraf ise hem rehineleri ve hem de savaşa devam etmeyi istiyor. Bu ikisi arasında herhangi bir ortak nokta olmadığı sürece bir sonuca varamayız" dedi.

Uluslararası Adalet Divanı İsrail’in Refah saldırılarını görüşecek

İsrail'in uluslararası müttefikleri ve yardım grupları, olası bir insani felaket uyarısında bulunarak mültecilerle dolu Refah'a kara harekatı yapılmaması için defalarca çağrıda bulunmuştu.

BM Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze savaşı sırasında Refah'a düzenlediği saldırılar nedeniyle Güney Afrika'nın talep ettiği yeni acil önlemleri görüşmek üzere Perşembe ve Cuma oturumlar düzenleyecek.

Söz konusu önlemler, Güney Afrika'nın geçen yıl Aralık ayında İsrail'i Gazze'deki Filistinliler’e yönelik saldırısı sırasında Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlayarak mahkemede açtığı ve halen devam eden davanın bir parçasını oluşturuyor.

İsrail daha önce uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini söylemiş, soykırım davasını temelsiz olarak nitelendirmiş ve Güney Afrika’yı Gazze'de iktidardaki Hamas militanlarının "yasal kolu" gibi hareket etmekle suçlamıştı.

Perşembe günü mahkemeye hitap edecek olan Güney Afrika geçen hafta Uluslararası Adalet Divanı’ndan, İsrail'in Refah saldırısını durdurmasını ve BM yetkilileri, insani yardım sağlayan kuruluşlar, gazeteciler ile araştırmacıların Gazze'ye engelsiz erişimine izin vermesini talep etmişti.

Mahkeme takvimine göre İsrail davada kendi görüşünü Cuma günü sunacak.

Lahey'deki duruşmalar, mahkemenin genellikle yıllar süren davanın esası hakkında karar vermesinden önce, ihtilafın tırmanmasını önlemek için sadece acil durum önlemlerinin alınmasına odaklanacak. Kararlar bağlayıcı ve temyiz edilemez olsa da mahkemenin bunları uygulamask için bir imkanı yok.

Forum

XS
SM
MD
LG