Venezuela Tarım Üreticileri Konfederasyonu (Fedeagro) verilerine göre bu yıl ülkede en çok tüketilen tarım ürünleri arasında yer alan mısır, pirinç, şeker kamışı, kahve ve kuru fasulye üretimi ortalama yüzde 40 arttı.
Resmi verilere göre ülke, tarım ve hayvancılık için uygun 34 milyon hektara sahip. Venezuela Merkez Üniversitesi (UCV) araştırmaları ise doğrudan ekilebilecek tarım alanları toplamı 7 milyon hektar olmasına rağmen, ekilen alanların 2,5 milyon hektarın altında olduğunu ortaya koyuyor.
VOA Türkçe’ye konuşan UCV Tarım Ekonomisi uzmanı Juan Marrero sürekli kur artışı sorununun yaşandığı ülkede fiyatların dolara endekslenmesi ve zirai üretimde kullanılan ithal malzemelerin gümrük vergisinden muaf tutulmaya başlanması gibi nedenlerin, tarım üretimini arttırdığını söyledi.
Marrero tarım ürünlerindeki artışa rağmen tarım yapılan alanlarda yaşanan akaryakıt krizi, kredi olanağının olmaması, yerli üretimi koruyan tarım politikalarının hayata geçirilememesi gibi sorunların üreticileri zorladığını ve ülkenin gıda güvenliğini sağlamaya oldukça uzak olduğunu belirtti.
Tarım uzmanı, başta küçük çiftçiler olmak üzere tarım üreticilerinin sulama, toprak işleme, nakliye ve elektrik üretiminde kullandıkları akaryakıtın karaborsaya düşmesiyle üretim maliyetlerinin arttığına dikkat çekti.
Marrero ayrıca son çeyrekte yükselişe geçen enflasyon, alım gücüne bağlı tüketimin azalması, tarım malzemelerinin tedarik sürecinde yaşanan zorluklar ve mali sorunlar gibi başlıklara çözüm bulmadan, üretimdeki artışın sürdürülebilir olamayacağını kaydetti.
Akaryakıt dışında su ve elektrik kesintileri de tarım üreticilerini olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Örneğin meslek örgütleri bu yıl sebze üreticisi üç eyalette telef olan sebze miktarının 300 bin tona ulaştığını bildiriyor.
Türk yatırımcılara 400 bin hektar tahsis edildi
Nüfusu Türkiye’nin üçte biri olmasına rağmen yüzölçümü Türkiye’den 130 bin kilometrekare daha büyük olan Venezuela zengin su kaynaklarına, bir yılda iki-üç hasat yapabilmeye uygun bir iklime ve bereketli topraklara sahip olmasına rağmen gıda ihtiyacının yalnızca yüzde 35-40’ını karşılayabiliyor.
Fedeagro araştırmaları krizin tarım sektöründe yol açtığı tahribatı onarmak için yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor.
Hükümet tarım üretimini arttırmak için ekilebilir tarım alanlarının bir kısmını yabancı ülkelere tahsis ediyor ve bu ülkelerden biri de Türkiye.
Venezuela ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiyeli yatırımcılara, ürettiğinin yüzde 30’unu Venezuela’da bırakma koşuluyla 400 bin hektarlık tarım alanı tahsis edileceği açıklanmıştı.
Ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bir heyetle Venezuela’yı ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu.
Süreci takip eden uzmanlar Türkiye’den yatırımcıların Venezuela’da daha çok soya, mısır ve pirinç üretimi ile ilgilendiklerini ancak tarım üretimi yapılacak alanların kaç yıllığına tahsis edileceği, yasal çerçeve ve yatırımcılara verilecek garantiler gibi konular üzerinde çalışıldığını belirtiyor
Fedeagro verilerine göre Venezuela’da bu yıl mısır üretimi yüzde 46 artarak 1,1 milyona tona, pirinç üretimi yüzde 118 artarak 525 bin tona ulaştı.