BERLİN - FIFA 2022 Dünya Kupası'na geri sayım sürüyor. 20 Kasım-18 Aralık tarihlerinde, 32 takımın katılımıyla düzenlenecek turnuvaya ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar’a yönelik eleştiriler de devam ediyor.
Son olarak Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Katar'ın insan hakları sicilini eleştirmesi, iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden oldu.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Faeser'ın sözlerine tepki göstererek Almanya'nın Doha Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve protesto notası verdi.
Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani de ülkesine yönelik eleştirileri "iki yüzlülük" olarak nitelendirdi. Bakan, Almanya’nın bir yandan kendileriyle enerji işbirliği yaparken diğer yandan eleştirdiğini söyledi.
Katar’ı geçen hafta ziyaret eden Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, döndükten sonra verdiği bir demeçte, LGBT bireyler için güvenlik garantileri talep ederek "Katar 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için esasında uygun değil" şeklinde konuşmuştu.
Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatması sonrasında Alman hükümeti, bu yıl ilkbahar aylarında Katar’dan enerji almak için girişimde bulundu.
Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani ile enerji alanında uzun süreli işbirliği yapılması ve Katar’dan sıvılaştırılmış gaz (LNG) satın alınması konusunda uzlaştı. Almanya’nın yanı sıra İtalya ve Avusturya da Katar ile enerji alımı konusunda el sıkıştı.
Katar’a boykot çağrıları uzun zamandır gündemde
Almanya’da farklı çevreler uzun süredir, Ortadoğu'da bu organizasyona ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi olan Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın boykot edilmesini gündeme getiriyor.
Katar’ın 12 stadyumun yapımı için Güney Asyalı işçileri 12 saat ve çok düşük ücretle çalıştırdığı, köle muamelesi yaptığı ve gerekli önlemler alınmadığı için Katar'a 2022 Dünya Kupası'na evsahipliği yapma hakkı verildiği 2010'dan bu yana 6 bin 500’ün üzerinde işçinin yaşamını yitirdiği haberleri üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Dünya Kupası’nın boykot edilmesini istemiş, kendisinin kesinlikle maçlara gitmeyeceğini açıklamıştı.
Katar hükümetinin yalanlamadığı bu rakamların açıklanmasından sonra boykot konusunda tüm ülkede ve özellikle futbol çevrelerinde şiddetli bir tartışma patlak verdi.
Katar’a bir başka eleştiri LGBT hakları konusunda
Katar’la ilgili en çok konuşulan konulardan biri de ülkenin LGBT'lere yönelik ayrımcı politikalarından Batılı ziyaretçilerin yaşayabileceği yasal sorunlar.
Ülkede eşcinsellerin yasal koruması olmadığı gibi, LGBT eylemler yasak. Trans bireyler hakkında ise yasalar belirsiz durumda. Katar hükümetinin, turnuva esnasında LGBT’yi temsil eden gökkuşağı bayraklarına izin vermeyeceğini açıklaması, tartışmaları alevlendirdi.
Eşcinsel olduğunu açıklayan Alman milli takımının eski oyuncularından Thomas Hitzlsperger, bu bağlamda Katar’a yönelik eleştirilerin meşru olduğunu söyledi ve "Katar eleştirilerle yüzleşmek zorunda, çünkü konu insan haklarıyla ilgilidir. Bunu kültür ya da din ile açıklayamazsınız" şeklinde konuştu.
Alman milli takımı kaptanı ve takımın kalecisi Manuel Neuer ise LGBT’lerle dayanışma için turnuvada gökkuşağı renkli kol bantı takacağını açıkladı.
Geride kalan haftalarda oynanan Alman futbol ligi Bundesliga’da da çok sayıda takımın taraftarları, Katar'ı hem işçi ölümleri hem de LGBT konusunda eleştirdikleri ve boykot çağrısında bulundukları pankartlarla dikkat çekti.
Almanya dışından da gelen eleştirel tepkilerin artması üzerine FIFA 2022 Katar Dünya Kupası'nın CEO'su Nasır el-Khater, "Tüm taraftarların Katar'ın dünyadaki en güvenli ülkelerden biri olduğundan emin olmasını isterim. Her dinden, cinsel yönelimden ve ırktan taraftarın burada kabul edileceğinden kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde bir açıklama yaptı ve Dünya Kupası'nı ziyaret eden LGBT ve destekçilerinin ayrımcılığa maruz kalmayacağını söyledi.
Bu yatıştırıcı açıklamanın ardından, son olarak FIFA 2022 Katar Dünya Kupası'nın tanıtım yüzü olarak bilinen eski Katarlı futbolcu Halit Salman’ın açıklamaları Almanya’da şok etkisi yarattı.
Salman, ZDF televizyonuna verdiği demeçte eşcinselliğin "haram" olduğunu söylerken çocuklarının eşcinselleri görmesini istemediğini belirterek "LGBT bireyler bence ruhen sağlıklı değil" dedi. Açıklamalar, Alman medyasında büyük yankı ve tepki buldu.
Bu gelişmeler Almanya’da yakından izlenirken ülke çapında kamuya açık alanlarda Dünya Kupası yayınları iptal edildi.
Daha önce yapılan Dünya Kupası turnuvalarında, örneğin Berlin’deki Brandenburg Kapısı gibi ülkenin popüler noktalarında kurulan devasa ekranlarda maçları birlikte izlemek mümkündü.