Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa'nın Çin ve Tayvan arasındaki gerginlikleri gözardı etmemesi gerektiğini söyledi. Baerbock, buna gerekçe olarak, bölgedeki askeri tırmanmanın küresel ekonomi açısından ”en kötü senaryo” olacağını gösterdi.
Çin'e yaptığı ziyaret sırasında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı, kısa süre önce Pekin'de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a kıyasla Tayvan konusunda daha sert bir tavır takınan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i destekledi. Baerbock ayrıca Çin'le olan ilişkileri riskten arındırma çağrısı yaptı.
Avrupa'nın en büyük ticari ortaklarından olan Çin'le yakın iletişimi koruması gerektiğini belirten Baerbock, Çin'e olan "sağlıksız" bağımlılıkları ele alarak Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaştan ders çıkarılması gerekliliğinin de altını çizdi.
Baerbock, "Bu, bağlantıları kesmek demek değil, riskleri en aza indirgemek ve ekonomik bağımlılıkların aynı zamanda tehlike de yarattığını anlamak demek" dedi.
Macron, Avrupa Birliği'nin Amerika'ya olan bağımlılığını azaltması gerektiğini vurgularken Baerbock, aynı değerleri paylaşan ortaklarla küresel güvenlik ittifakları oluşturmanın önemine değindi.
Macron, geçen hafta AB'yi Tayvan konusunda "bize ait olmayan krizlerin içine girmemeliyiz" şeklinde uyarmıştı.
Baerbock, Çin liman kenti Tianjin'de verdiği mola sırasında Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sağladığı ses dosyasında, "Almanya ve Avrupa Birliği ekonomik açıdan kırılgan, bu da Tayvan Boğazı'ndaki gerginliklere kayıtsız kalamayacağımız anlamına geliyor" dedi.
Açık ve birleşik
Macron'un değerlendirmeleri, Tayvan konusunda gevşek bir tavır olarak algılandı ve hem Amerika hem de Avrupa'da eleştirildi. Uzmanlar, Macron'un tutumunun, transatlantik birliği dağıtmayı amaçlayan Pekin'e sunulan bir hediye niteliğinde olduğunu kaydediyor.
Bunun sonucu olarak Baerbock'un Çin'e ilk kez düzenlediği ziyaretin önemi arttı. Birçok AB ülkesi, Baerbock'un bu fırsatı, Çin konusunda AB'nin net ve birleşik bir cephe sergilemesi için değerlendirmesini umuyor.
Baerbock, "Küresel ticaretin yüzde 50'si Tayvan Boğazı'ndan geçiyor. Yarı iletkenlerimizin de yüzde 70'i bu geçişi kullanıyor. Bu nedenle rahat bir geçiş, ekonomik çıkarımızadır" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı, "Tayvan Boğazı'ndaki askeri bir tırmanma, küresel açıdan en kötü senaryo olur ve bizi, dünyanın en büyük sanayileşmiş ülkelerinden biri olarak etkiler" şeklinde konuştu.
Tianjin, Baerbock'un, Macron'un sözleri sonrasında oluşan hasarı kontrol altına almaya odaklanacağı beklenen Çin ziyaretinin ilk durağı. Macron, AB'nin, giderek yükselen süpergüç Çin'e karşı olan tavrında bir anlaşmazlık havası yaratmıştı.
Macron'un görüşleri bir kenara bırakıldığında bile Baerbock'un Çin ziyareti, hassas bir konu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a kıyasla Çin'e karşı daha şahin bir tavır takınan Baerbock, Almanya'nın ticaret alanında Pekin'e olan bağımlılığını azaltmaya yönelik bir Çin politikası tasarlıyor.
Baerbock ayrıca Çin'i, Moskova'yı Ukrayna savaşını bitirmesi için Rusya üzerinde nüfuzunu kullanmaya çağırdı.