14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde oy kullanacak Almanya’daki Türk vatandaşları için hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı.
Önceki seçimlerde olduğu gibi konsoloslukların bahçelerinde seçim çadırları kuruldu. Çadırlara seçim sandıkları ve oy kabinleri yerleştirildi. Seçmenler Almanya'da 27 Nisan'dan itibaren 26 temsilcilikte oy kullanabilecek.
Geri sayım sürerken, Alman medyasında Türkiye'deki seçimlerle ilgili haberler de her geçen gün artıyor. Haber ve analizlerde seçimin olası sonuçları ele alınırken, Almanya’daki seçmenlerin bu kez hangi partiye destek verecekleri sorusuna da ağırlık veriliyor.
"Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi ciddi bir olasılık"
Frankfurter Raundschau gazetesi, bugün "Sonuçları olacak değişim: Erdoğan Türkiye'deki seçimleri kaybederse ne olur?" başlıklı analizinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek seçimde, yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Erdoğan’ın kaybetmesinin ciddi bir olasılık olarak görüldüğü öne sürülüyor.
Yazıda, "Erdoğan'ın seçim yenilgisi Türkiye'nin dış politika rotasını önemli ölçüde değiştirebilir. Bunun Batı ile gerilen ilişkiler açısından da sonuçları olacaktır" denilirken, uluslararası siyaset analizcilerinin Kılıçdaroğlu’nın cumhurbaşkanı olması durumunda Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerinin iyileşeceğinden yola çıktıkları ifade ediliyor.
Yazıda, Batı ile yakınlaşmanın ve hukuki standartlara dönmenin Batılı yatırımcıların güvenini güçlendireceği vurgulanıyor ve "Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu mali açıdan zor durum göz önüne alındığında, bu doğru bir zamanda gerçekleşecektir" görüşü belirtiliyor.
"Kılıçdaroğlu seçimi birinci bitirebilir"
Haftalık Die Zeit gazetesi, "Recep Tayyip Erdoğan neden iktidarı kaybedebilir?" başlıklı yazısında, yüksek enflasyon oranı, kadınların korunması ve depremden sonra yeniden yapılanma gibi konuların seçimin önde gelen meseleleri olduğu ve muhalefet adaylarından Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi ilk sırada bitirmesinin beklendiği kaydediliyor.
Die Zeit, CHP liderinin özelliklerini ise "inançlı bir demokrat, ifade özgürlüğünü destekliyor ve cumhurbaşkanına hakaret suçunun kaldırılmasını istiyor" şeklinde sıralıyor.
Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ise, "20 yılı aşkın süredir Türkiye'de iktidarda - önce başbakan, 2014'ten bu yana da devlet başkanı olarak. Başlangıçta bir reformcu gibi görünmesine rağmen, son yıllarda açıkça otokratik bir yol izledi: AB ile katılım müzakereleri askıya alındı, hükümete muhalif birçok kişi hapiste ve medyanın büyük bir kısmı Erdoğan'ın kontrolu altında" sözlerine yer veriliyor.
"Seçim ikinci tura kalırsa Erdoğan az farkla kazanabilir"
Redaktionsnetzwerk Deutschland (Almanya Yazı İşleri Ağı) adlı saygın internet sitesinde yer alan haber-yorumda, "Erdoğan'ın yeniden seçilme şansı neden yeniden arttı?" başlığı altında, Muharrem İnce’nin adaylığının Kılıçdaroğlu’nun seçilme şansını azalttığı ve buna karşılık Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin önünü açtığı değerlendirilmesi yapılıyor.
Türkiye’nin birkaç yıldır ekonomik bir krizde olduğunu, deprem sonrası sürecin bu krizin boyutunu gösterdiğini belirten yorum, bundan birkaç hafta öncesine kadar CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakıldığını, ancak İnce’nin adaylığını koymasıyla kartların yeniden karıldığını vurguluyor.
CHP’lilerin İnce’yi "hain" olarak gördüğü öne sürülürken, seçimin ikinci tura kalması durumunda, Erdoğan’ın seçimi az farkla kazanmasının beklendiği değerlendirilmesi yapılıyor.
Haftalık Focus dergisi, bugünkü sayısında Alman kamuoyunda çok konuşulan bir konuyu ön plana çıkarıyor ve "Almanya’daki Türkler neden çoğunlukla Erdoğan’ı seçiyor?" sorusuna cevap arıyor.
Almanya’da AKP ve Erdoğan’a oy verenlerin görüşlerinin yanısıra Türkiye uzmanlarının da görüşünün yer aldığı haberde, ülkede yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Türk seçmenin önceki seçimlerde yüzde 60’lara varan oranlarla Erdoğan ve AKP’ye destek verdikleri hatırlatılıyor.
Yapılan analizde, AKP iktidarında sağlık, ulaşım ve savunma gibi alanlarda kaydedilen ilerlemelerin Almanya’daki Türkler'i etkilediği, ayrıca konsolosluk hizmetlerinin iyileşmesinin de önemli bir faktör olduğu belirtiliyor.
Yazıda uzmanların Almanya’da yetişen, ancak kendini dışlanmış hisseden genç seçmenlerin Alman toplumuna tepki amacıyla AKP’ye oy verdiklerini düşündükleri de ifade ediliyor.
"Almanya'daki Türkler seçim haberlerini Alman basınından değil, Türk hükümetine sadık Türk basınından alıyor"
Aylık siyasi-kültür dergisi Cicero da, Almanya'da yaşayan Türkler'in, ağırlıklı olarak Erdoğan'a destek verdiklerine dikkat çekiyor.
Cicero, "Almanyalı Türkler, onlarca yıldır Almanya'da yaşıyor. Ancak onlar, güncel siyasi gelişmelere ilişkin bilgilerini ağırlıklı olarak Türk hükümetine sadık olan, ana dillerindeki gazete ve televizyon kanallarından alıyorlar, Almanca basından değil" diyerek, medya tüketimini seçim tercihlerinde ana neden olarak belirliyor.
Cicero'nun analizinde, "Almanya'da ağırlıklı olarak Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) oy veren Türkler, Türkiye'de ise pek kadın ve azınlık dostu olarak tanınmayan bir partiyi tercih ediyorlar" denilerek, Almanya’da yaşayan Türkler'in seçmen davranışındaki çelişki de vurgulanıyor.