Alman polisi tarafından gözaltına alınan Sabah Gazetesi Almanya temsilcisi İsmail Erel ve Sabah Avrupa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay serbest bırakıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı gazetecilerin gözaltına alınmasını kınadı.
Olayla ilgili alınan haberlere göre polis, Turkuvaz Medya Grubu’na bağlı Sabah gazetesinin Avrupa haberleri merkezinin de bulunduğu Frankfurt’ta Erel ve Albay’ın evlerine sabah altıda operasyon düzenledi.
Alman makamlarından açıklama
Darmstadt savcılığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, "Kişisel verilerin şahsı tehlikeye atabilecek şekilde yayılması şüphesine ilişkin soruşturma" kapsamında, polis sabah saatlerinde iki gazetecinin evinde arama yaptı.
Alman savcılık makamları, yapılan aramada elektronik veri depolama cihazlarının yanı sıra olası başka delil unsurlarına el konulduğunu belirtti. Polisin çalışmalarını tamamlamasının ardından iki gazetecinin serbest bırakıldığı ifade edildi.
Polis ve savcılık soruşturmalar devam ettiği için bu aşamada başka ayrıntı veremeyeceklerini kaydetti.
Sabah gazetesi kaynakları gözaltıların, “FETÖ ile bağlantılı Cevheri Güven ve Ercan Karakoyun'un suç duyurusu” üzerine gerçekleştiğini iddia etmiş; ancak bu kaynaklar söz konusu şikayetin içeriğinin ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi vermemişti.
Alman basınında yer alan haberlerde, polisin verdiği kısıtlı bilgi göz önüne alındığında, yaşanan gelişmelerin gazetenin Almanya'da yaşayan ve Fethullah Gülen'le bağlantılı olduğu iddia edilen bir kişinin özel konutunun fotoğrafına yer vererek yapmış olduğu bir haberle ilgili olduğu aktarıldı.
Bu haberlerde, Almanya'da medyada uygulanan özel hayatın gizliliği yasalarının sıkı olduğu vurgulandı.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı
Olayın ardından Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Diplomatik kaynaklara göre, Alman Büyükelçisi'ne bu kişilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğu ve bunun Türkiye'deki seçimlerin hemen ardından yapılmasının maksatlı bulunduğu iletildi.
Diplomatik kaynaklar, Alman Büyükelçiye, Türkiye'nin "FETÖ" adıyla terör örgütü olarak tanımladığı Gülen hareketi mensuplarının Almanya'daki Türk gazetecileri hedef aldığı bilgisinin de aktarıldığını belirtti.
Konuya ilişkin Turkuvaz Medya Grubu’nun bir diğer yayın organı A Haber'de açıklamalarda bulunan ANews Yayın Koordinatörü Orhan Salı iki gazetecinin gözaltına alınmalarını, "Medyayı susturmak için bir düzenlenen bir operasyon. Basın özgürlüğüne büyük bir darbedir" sözleriyle nitelendirdi.
Sabah gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek de operasyonun Erel ve Albay’ın, “FETÖ’nün Almanya’daki faaliyetleri ile yaptıkları haberler” nedeniyle gerçekleştirildiğinden yola çıktığını iddia etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, gazetenin iki temsilcisinin göz altına alınmasını kınadı ve "Almanya’nın gazetecileri susturmaya yönelik bu tutumunu kabul edilemez buluyor ve bu ülkedeki basın özgürlüğüne yönelik baskıdan endişe duyuyoruz'' ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama
Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sabah gazetesi Frankfurt Bürosu temsilcilerinin gerekçe gösterilmeden gözaltına alınması, “Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemi” olarak nitelendi.
Konuya ilişkin Almanya’da gerekli girişimlerin yapıldığını belirten Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Basın ve ifade özgürlüğü konusunda tüm dünyaya ders vermeye kalkan Almanya'nın özgür basına yönelik bu eylemi, çifte standartlı yaklaşımını ortaya koymaktadır.” denildi.