ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken krizden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalan 6 milyon 800 bin Venezuelalı göçmene, göçmenleri kabul eden ülkelere ve Venezuela’da temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken 7 milyon Venezuelalı’ya 376 milyon dolarlık insani yardım tahsis edileceğini açıkladı.
Blinken yaptığı açıklamada, bu fonla Venezuela’daki ve ülkesini terk etmek zorunda kalan Venezuelalı kadınlar, gençler, yerli halk ve LGBTİ toplulukları gibi savunmasız gruplar için gıda, barınma, sağlık, hijyen ve koruma programlarının finanse edileceğini söyledi.
Bu yardımla birlikte 2017 yılından bu yana Amerika’nın Venezuelalılar’a tahsis ettiği yardım 2 milyar 700 milyon dolara ulaştı.
Yaşanan ekonomik krizden dolayı 2015 yılından bu yana temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için 6 milyon 800 bin kişinin yani neredeyse her 4 Venezuelalı’dan birinin göç ettiği Venezuela’da, bir grup üniversite tarafından yapılan yaşam koşulları araştırması (Encovi) yoksulluk oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını gösteriyor.
Venezuela’da insani durumu ve yardımları takip eden ObservatorioSH adlı sivil toplum örgütünden Misle Gonzalez, kriz koşullarında bütün birikimlerini harcayan ve bugün aldığı maaşla günde üç öğün beslenme, sağlık hizmetlerine erişim, giyinme, hijyen gibi ihtiyaçlarını karşılayamayan çok sayıda Venezuelalı’nın çareyi ülkeyi terk etmekte bulduğunu söylüyor.
Yüzbinlerce kişi acil yardım bekliyor
VOA Türkçe’ye konuşan Gonzalez Birleşmiş Milletler’in 2022-2023 döneminde Venezuela’da 5 milyon 200 bin kişiye insani yardım ulaştırmayı hedeflediğini ancak ihtiyaç sahibi kişi sayısının çok daha fazla olduğunu, başta kronik hastalara, yetersiz beslenen çocuklara ve yaşlılara yönelik yardımlara hız verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Bu yılın başında Venezuela’nın hiper enflasyondan çıkması, ihracatından elde edilen gelirlerin artması gibi ekonomik verilerde yaşanan iyileşmenin hanelere doğrudan yansımadığını söyleyen Gonzalez “Yaşanan ekonomik iyileşmeden toplumun sadece küçük bir kesimi faydalanıyor. Ülke gelirleri artmasına rağmen hükümet tarafından gündelik yaşamı zorlaştıran ve Venezuelalılar’ı ülkesini terk etmeye kadar götüren kronik sorunların çözümüne yönelik kayda değer çalışmalar hayata geçirilmiyor” diyor.
Caritas adlı yardım örgütü verilerine göre, 2 yaşından küçük çocukların yüzde 40’ının bir düzeyde açlık sorunu yaşadığı Venezuela’da bugün beş kişilik bir ailenin mutfak masrafı 400 doların üzerinde hesaplanmasına rağmen, halkın yüzde 95’inin ayda 150 doların altında bir gelire sahip olduğu bildiriliyor
“Göç alan ülkelere destek gerekiyor”
Latin Amerika'nın 17 ülkesinde göçmen ve mülteci Venezuelalılar’a yardım eden çatı kuruluşu R4V verilerine göre, son 7 yılda 6 milyon 805 bin 209 Venezuelalı’nın 5 milyon 700 bini yani yüzde 84,4’ü ciddi sosyoekonomik sorunların yaşandığı diğer Latin Amerika ülkelerine göç etti.
Uzmanlar Ukrayna’dan sonra dünyada en çok göç veren ülke olan Venezuela’da, yaşanan kitlesel göç hareketinin zaten ciddi sosyoekonomik sorunların mevcut olduğu Latin Amerika ülkelerindeki problemleri derinleştirebileceğini, bu yüzden göç alan ülkelere yapılacak yardımların da önemli olduğunu kaydediyor.