Erişilebilirlik

Alman Siber Dairesi’nin Rus İstihbaratı Bağlantısı


Almanya’da siber güvenlikten sorumlu Bilgi Teknolojisi Federal Güvenlik Dairesi Başkanı Arne Schönbohm’un, Rus istihbaratı ile olası teması nedeniyle görevinden alınmasının kesinleştiği öğrenildi.

Dairenin bağlı olduğu Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in, Schönbohm’la ilgili iddiaları değerlendirdikten sonra görevden alınmasına karar verdiği ve bu kararın muhtemelen gün içinde açıklanacağı bildirildi.

Bir sözcü, İçişleri Bakanlığı’nın konuyu soruşturduğunu söyleyerek, "Başkan değişikliğinin nasıl bir an önce sağlanabileceği inceleniyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Alman ZDF televizyonu, Schönbohm'un kurduğu "Almanya Siber Güvenlik Konseyi" adlı derneğe üye bazı bilişim şirketlerinin Rus istihbaratıyla bağlantısını ve "O.A.O. Infotecs" adlı derneğin eski bir KGB çalışanı tarafından kurulan bir Rus siber güvenlik firmasının yan kuruluşu olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Konuyla ilgili haberlerde, Alman istihbaratının Schönbohm’un kuşku uyandıran ilişkilerini İçişleri Bakanı’na ilettiği, bakanın Schönbohm’u uyarmasına rağmen söz konusu dernekle görüşmelerine devam ettiği de belirtildi.

Alman istihbarat çevrelerinin Schönbohm’un Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaş sürecinde Rus istihbaratı ile ilişkide olmasının "kabul edilemez" şeklinde tanımladığı ve "casusluk olasılığı" gördüğü de haber alındı. İddialar konusunda Schönbohm, herhangi bir açıklama yapmadı.

Almanya’da sabotaj senaryoları konuşuluyor

Jörg Schönbohm’la ilgili suçlamaların, geçen hafta sonunda Almanya’nın kuzeyinde tren hatlarını felç eden sabotajın çok konuşulduğu bir döneme rastlaması dikkat çekti. Olayın hemen ardından bir açıklama yapan Almanya Savunma Bakanlığı'na bağlı, acil durumlarla ilgili ülke içi operasyonlar biriminin başkanı Korgeneral Carsten Breuer, Almanya’nın altyapısına karşı Rusya kaynaklı olası saldırılara karşı uyarıda bulunmuştu.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de, "Daha kısa bir süre öncesine kadar hiç aklımızdan geçmeyen her türlü senaryolara hazırlıklı olmalıyız" açıklamasında bulunmuş, petrol ve doğalgaz boru hatlarının yanısıra, altyapıya yönelik saldırı ve sabotaj tehlikesine de dikkati çekmişti.

İstihbarat kaynaklarından alınan haberlerde, ülkedeki önemli sanayi kuruluşlarına, kritik alt yapılara dönük olası saldırı ve sabotajları engellemek için önlemlerin arttırılmaya başlandığı ileri sürüldü. Federal İçişleri Bakanlığı da Almanya genelinde güvenlik önlemlerinin arttırıldığını doğruladı.

Almanya geçmişte sıklıkla Rus siber saldırılarının hedefi oldu

Almanya geçmişte birkaç kez Rusya kaynaklı siber saldırının hedefi oldu. 2019 yılı Aralık ayında çok sayıda siyasetçinin ve tanınmış kişinin şahsi bilgilerinin çalınarak sosyal medyadan paylaşılması, ülke tarihinde yaşanan en büyük veri hırsızlığı olarak kayıtlara geçti.

Meclis bilgisayarlarına yönelik siber saldırıda meclis üyelerinin kişisel hesaplarının ele geçirildiği ortaya çıktı.

Alman istihbaratı, olayın sorumlusu olarak Rus siber saldırı birimlerini isimlendirdi. Geçen sene ise, Almanya Dışişleri Bakanlığı 26 Eylül'de düzenlenen genel seçimler öncesinde siyasileri hedef alan saldırıların arkasında Rusya'nın askeri dış istihbaratının bulunduğuna dair "güvenilir bilgiye" sahip olduklarını açıkladı.

Hükümet o dönemde Rusya’nın siber saldırıların Almanya’nın "ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit" ve ikili ilişkilerde "gerginliğe" yol açtığı için "tamamen kabul edilemez" olduğunu vurgulayarak, "Federal Alman hükümeti, Rus hükümetini bu yasa dışı siber faaliyetlere derhal son vermeye çağırıyor" ifadesini kullandı.

Almanya'da 2015'te Federal Alman Meclis’e yapılan saldırının ardından Meclis'in bilgi teknoloji sistemi değiştirilmek zorunda kalmıştı. Alman güvenlik makamları saldırıdan, arkasında yine Rus istihbaratının olduğundan şüphelenilen bir hacker grubunu sorumlu tutmuş ve Rusya'ya nota vermişti.

XS
SM
MD
LG