Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, Berlin'deki başbakanlık binasının rekor bir bütçe ile genişletilerek büyüklüğünün iki katına çıkarılması planı Alman hükümetinde krize neden oldu.
Koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı ve liberal FDP Partisi’nin de Genel Başkanı olan Christian Lindner, yaklaşık 860 milyon Euro harcanacak binaya gerek olmadığını ve bina için gerekli paranın ayrılmasını bütçe görüşmelerinde kabul etmeyeceğini açıkladı.
Bakan, "2024 bütçesi için hükümet olarak her alanda tasarruf yapıyoruz. Başbakanlık bütçesinde de tasarruf yapmamız gerekiyor. Evde çalışmanın ve esnek çalışma yöntemlerinin arttığı bu dönemde Başbakanlığın hemen yanıbaşında en az 800 milyon Euro'ya mal olacak yeni bir bina gerçekten gerekmiyor" diye konuştu.
Lindner, "Başbakan Olaf Scholz‘un binanın genişletilmesi planı konusundaki itirazım nedeniyle keyfi kaçabilir. Fakat bu benim yapmam gereken" diye konuştu.
Alman Vergi Mükellefleri Birliği, Lindner’in tutumunu desteklerken, Almanya’da son aylarda enflasyon oranının rekor bir seviyeye çıktığını, insanların fakirleştiğini, ekonominin resesyona girme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir dönemde, Başbakanlık binasının iki katına çıkarılmasının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti.
Birlikten yapılan açıklamada, "Söz konusu bina, Olaf Scholz’un şatafat ve lüks merakı için planlanıyor. Sadece bu planın değil, prestij için planlanan tüm binaların gözden geçirilmesi şart" denildi.
Daha önce Federal Sayıştay, enflasyonun 1951 Aralık ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye yükseldiği ve enerji krizi nedeniyle sürekli tasarruf çağrılarının yapıldığı bir dönemde alınan bu kararı eleştirmiş ve inşaat projesini "gereksiz" olarak tanımlamıştı.
Sayıştay’ın konuyla ilgili raporunda, Başbakanlık binasının şu anki haliyle "tüm gereksinimler açısından yeterli olduğu, planlanan ek binaların gerekliliği konusunda hiçbir inandırıcı neden bulunmadığı" dile getirildi.
Başbakanlığın büyütülmesi 860 milyon Euro'ya mal olacak
Gündeme geldiğinden bu yana tepkilere neden olan inşaat projesi kapsamında şu anda 25 bin metrekare kullanım alanına sahip başbakanlık binasının ek yapılarla 50 bin metrekareye ulaşması planlandı.
2028’e kadar tamamlanması hedeflenen projenin maliyeti başlangıçta yaklaşık 600 milyon Euro olarak tahmin edilmişti. Ardından geçen sonabahar aylarında 777 milyon Euro ayrılması gerektiği ortaya çıktı, son olarak en az 860 milyon Euro gerekeceği öğrenildi.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, şu anki binanın yetersiz kaldığı ve yeni binanın gelecek nesillere hizmet verebileceği öne sürüldü. Açıklamaya göre, 2001’de açılan binada çalışanların sayısı 850’den, genişleme tamamlandığında 1500’e çıkacak.
Bürokrat ve görevlilere ek ofis alanlarının yanısıra, ikinci bir helikopter pisti, Başbakan’ın konaklayacağı 250 metrekare büyüklüğünde bir daire, beş ayrı kata yayılan dokuz kış bahçesi ve bir çocuk yuvası inşa edilecek. İnşaat alanındaki 180 ağacın kesilmesinin planlandığı da aynı haberde yer aldı.
Yeni Başbakanlık Külliye’den büyük olacak
Berlin’in ortasında Federal Meclis Bundestag’ın hemen karşısındaki geniş alanda bulunan Almanya Başbakanlık Binası, şu andaki haliyle de dünyanın en büyük hükümet merkezi. 25 bin 347 metrekarelik zemin alanı ile Washington'daki Beyaz Saray'dan sekiz kat, Londra'daki Downing Street'te bulunan binadan on kat, Paris'teki Elysee Sarayı'ndan üç kat daha büyük.
Bina, 50 bin metrekarelik bir alana genişletilmesiyle Beyaz Saray'dan 16 kat, İngiliz Başbakanlık Ofisi’nden tam 20 kat ve Elysee’den altı kat daha büyük olacak. Ankara’da Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Binası’nın arazisinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekare, Külliye olarak tanımlanan ana bina ise 40 bin metrekare üzerine kurulu.