Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul çalışmaları başladı. BM 75. Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır, düzenlenen sembolik bir törenle görevini Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e devretti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Bozkır, veda konuşmasını yaptı.
Bozkır, genel kurulda kullanılan tokmağı 76. BM Genel Kurul Başkanı Shahid’e devretmesinin ardından Guterres, yeniden kürsüye gelerek yeni dönemin ilk oturumunun açılış konuşmasını yaptı. 76. BM Genel Kurul Başkanı Shahid, resmen başlayan yeni dönemde yapacağı işler ve vizyonuyla ilgili bir konuşma yaptı; kritik bir dönemde görev yapan Bozkır’a teşekkür etti.
BM Genel Sekreteri Guterres de Bozkır’ın çok zor bir dönemde görev yaptığını, BM’nin 75. yıldönümünde yaptığı görevi sırasında Corona virüsü salgınının zor şartlarına rağmen genel kurul çalışmalarını başarıyla sürdürdüğünü belirterek, kendisine bu zor dönemde gerçekleştirdiği hizmet nedeniyle teşekkürlerini sundu.
“Bozkır’ın liderliğine güvenmek hepimiz için bir şanstı”
BM Genel Sekreteri Guterres, görevi sona eren Bozkır’a, 2030 yılı sürdürülebilir hedeflere öncelik verdiği, parçalanan sistemleri yeniden inşa ederken ülkeleri ve toplulukları desteklediği için teşekkür etti.
Guterres, Bozkır'ın liderliğindeki BM Genel Kurulu’nun, salgına karşı sağlık sistemlerini güçlendirmeye, COVID-19 testi, tedavisi ve ekipmanı sağlamaya ve tarihin en iddialı aşı kampanyasına katkıda bulunmaya çalıştığını ifade etti. Guterres ayrıca,75. BM Genel Kurulu’nun, barış, güvenlik, silahsızlanma, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarındaki hayati çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.
Guterres, zor bir dönemde görev yapan genel kurulun bu dönemde, barışın inşasından terörle mücadeleye, iklim değişikliği ve insan ticaretine son verilmesi gibi insanlığa karşı suçların önlenmesine kadar birçok kilit konularda önemli kararların kabul edilmesini sağladığını belirterek, "Başkan Bozkır'ın idaresi altındaki bu kurul çok taraflılığın ve kurallara dayalı bir uluslararası sistemin değerini defalarca kanıtlamıştır. Yaşadığımız bu çok zor ve tarihi zamanda, Genel Kurul Başkan Volkan Bozkır'ın liderliğine güvenmek hepimiz için bir şanstı” dedi.
“Salgın hastalık insanlığın ortak düşmanı”
Genel Sekreter Guterres, dünyanın iklim değişikliği, salgın, çatışmalar, ayrımcılık, açlık, eşitsizlik gibi birçok sorunla mücadele ettiğini; tüm bunların çözümü için dünya ülkelerinin omuz omuza, tek vücut, tek bir ailenin fertleri gibi hareket etmesi halinde, bu sorunlarla küresel çapta mücadele edilebileceğini söyledi. Guterres, özellikle salgın hastalık ve iklim değişikliğiyle daha kararlı mücadele gerektiğini belirtti.
Guterres, “İnsanlığın ortak düşmanı olan salgın hastalığa karşı daha fazla mücadele odak noktamız olmalı. Bu savaşa odaklanmamızın zamanı geldi. Herkese aşı yapılması, yeni tedavi yöntemlerinin, yeni malzemelerin bulunması için çalışmalıyız. Salgında hayat kurtaran aşılara ulaşımda eşitsizlikler var. Bu eşitsizlikleri gidermeliyiz” dedi.
“İklim değişikliğiyle ilgili taahhütlerimizi yerine getirmeliyiz”
Guterres, son dönemde yaşanan küresel afetlerin iklim değişikliğiyle mücadelenin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi; ''Glasgow'da yapılan ‘COP26’ toplantısında iklim değişikliğine karşı verilecek mücadelede belirlenen cesur hedeflere ülkeler uymalı, taahhütlerine yerine getirmeli. Büyük bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Gezegenimizdeki bu savaş sona ermeli. Ortak mücadele, daha fazla mücadele etmeliyiz. Karşı karşıya kaldığımız bu zorluklar giderek daha da kötüleşebilir” diye konuştu.
Dünyada insanlar arasında farklılıklar olduğuna işaret eden Guterres, ''Zenginler ile yoksullar arasında, temel hizmetler, beslenme, su, erişilebilir sağlık hizmetlerine ulaşımda farklılıklar var. Bazıları için bu temel hizmetler rüya gibi. Daha iyi bir geleceğin inşası için bu farklılıkları gidermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Bozkır veda etti
Genel kurul salonunda bir veda konuşması yapan Volkan Bozkır da Corona virüsü salgınının çok zor olan şartlarında görevini sürdüğünü ifade etti. Bozkır, BM Genel Sekreteri Guterres ile birlikte çalıştığı süreçten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, teşekkür etti.
Bozkır, ayrıca böyle çok önemli bir göreve kendisini aday gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, hem adaylığı hem de başkanlığı süresinde kendisine verdikleri destek için teşekkür etti.
Bozkır, görev süresinin çalkantılı, tarihi, dönüştürücü, eşitsiz, zorlu ve çığır açan bir yılın tam ortasında geçtiğini kaydetti; "Başkanlığımın ilk anlarından itibaren salgın hastalığın gündemimize hakim olacağını biliyorduk. Ancak artık daha etkili ve daha duyarlı bir BM'ye olan inancımızı pekiştirdiğini söyleyebilirim" dedi.
Bozkır, BM Genel Kurulu’nun güçlendirilmesi için bazı tavsiye ve görüşlerini de dile getirdi. Bozkır, "Yurtdışına çıktığım her ülkede BM’ye büyük saygı vardı. BM bayraklı araçlar alkışlanıyordu. Bu önemli görevi icra etmekten onur duydum. Herkese teşekkür ederim” dedi.
Uluslararası ekibiyle veda toplantısı
Bozkır, Türk Dışişleri Bakanlığı’na atadıkları iki yardımcı için teşekkür ettiğini ifade etti. Genel Kurul görevlilerine de veda eden Bozkır, “BM 75. Genel Kurul başkanlığım boyunca ofisimde görev yapan uluslararası ekiple bir veda toplantısında bir araya geldim. Başkanlığım süresince gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalar ve katkıları için hepsine teşekkür ettim ve bir hizmet sertifikası verdim” dedi.
Dışişleri Bakanlığı: “Bozkır BM tarihinde bu görevi yürüten ilk Türk vatandaşı oldu”
Dışişleri Bakanlığı, vedanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, Bozkır’ın 75 yıllık BM tarihinde bu görevi yerine getiren tek Türk vatandaşı olduğuna dikkat çekti
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 14 Eylül 2020 tarihinde üstlendiği Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurul Başkanlığı görevini bugün tamamlamıştır. Genel Kurul Başkanlığı, Birleşmiş Milletler teşkilatında seçimle işbaşına gelinen en üst düzeyli görevdir. Sayın Bozkır, Birleşmiş Milletler’in 75 yıllık tarihinde bu görevi yürüten ilk Türk vatandaşı olmuştur. Sayın Bozkır, görevi süresince, COVID-19 pandemisinin getirdiği kısıtlamalara rağmen Genel Kurul çalışmalarının kesintisiz biçimde devamını sağlamış, uluslararası toplumun vicdanını yaralayan Filistin, Suriye ve Myanmar gibi krizlerin Genel Kurul’da ele alınmasına yönelik çabalara öncülük etmiş ve tüm üye devletlerin eşit temsil edildiği Genel Kurul’un güçlendirilmesine yönelik çabalara destek vermiştir. Sayın Bozkır, ayrıca, çok taraflılık ilkesinin güçlendirilmesi, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışma, doğal afetler ve insani krizlerden etkilenen gruplara destek verilmesi ve kadınların toplum hayatındaki rolünün güçlendirilmesi konularına öncelik atfetmiş, resmi ziyaretleri aracılığıyla bu konuları uluslararası kamuoyunun da dikkatine getirmiştir. Sayın Bozkır’ın ortaya koyduğu gerçekçi, kararlı ve duyarlı liderlik uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler camiasınca takdirle karşılanmıştır'' denildi.
Volkan Bozkır'ı başarılı genel kurul başkanlığı için tebrik eden Dışişleri Bakanlığı, halefi Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’e de BM 76. Genel Kurul çalışmalarında başarılar diledi.