Birleşmiş Milletler, Papua Yeni Gine’de meydana gelen heyelanın ardından ikinci bir toprak kaymasından ve salgın hastalıktan endişe duyulduğunu bildirdi.
Papua Yeni Gine hükümeti Yambali köyünde geçen hafta meydana gelen heyelanda iki binden fazla kişinin toprak altında kalarak öldüğünün tahmin edildiğini açıklamış, dün ise enkazdan sadece beş ceset çıkartılabilmişti.
BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Papua Yeni Gine'deki misyon şefi Serhan Aktoprak, toprağın ülkede etkili olan aşırı yağışlarla dengesiz hale geldiğini belirterek, "Başka bir toprak kayması olabileceği ve 8 bin kişinin acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiği yönünde uyarılar alıyoruz" dedi.
Aktoprak, toprak hareketliliği devam ederse başka köyleri de etkiletebileceğini belirterek, cesetlerin toprağın altında çürümesi ve susuzluk nedeniyle salgın hastalık riskinden de endişe duyduklarını sözlerine ekledi.
Heyelanın meydana geldiği Enga eyaletinin Afet Komitesi Başkanı Sandis Tsaka ise, "Heyelan alanı çok istikrarsız. Hâlâ kayalar ve molozlar aşağıya iniyor. Heyelan aktif, insanlar kayaları kazarken daha fazlası da aşağıya iniyor” dedi.
Avustralya yardım ekibinin bugün ulaşması bekleniyor
Papua Yeni Gine hükümeti Pazar günü Birleşmiş Milletler'den, resmi olarak ek yardım ve ülkelerin katkılarını koordine etmesini istedi.
Avustralyalı bir afet müdahale ekibinin bugün Avustralya'nın en yakın komşusu olan Papua Yeni Gine'ye ulaşması bekleniyor. Bu ekipte bir jeolojik tehlike değerlendirme ekibi ve bölgenin haritasını çıkarmaya yardımcı olacak insansız hava araçları da yer alacak.
Avustralya'nın acil durum yönetiminden sorumlu bakanı Murray Watt, "Özellikle toprak kaymasının seviyesini, arazinin istikrarsızlığını belirlemek için jeoteknik gözlem yapmaya yardımcı olacağız. Cesetlerin nerede olduğunu belirleme konusunda da bazı çalışmalar yapacağız" dedi.
Avustralya'nın Pasifik'ten sorumlu bakanı Pat Conroy da hükümetin enkazın temizlenmesi, cesetlerin çıkarılması ve yerlerinden edilmiş insanların desteklenmesi için uzun vadeli lojistik destek sağlayacağını söyledi. Avustralya hükümet, heyelanın ardından Papua Yeni Gine'ye 1,7 milyon dolarlık bir ilk yardım paketi açıkladı.
Heyelanın hemen ardından yerel halkın çıplak elleriyle ve küreklerle çamurlu toprakları kazarak yakınlarını toprağın altından çıkarmaya çalıştığı görülmüştü. Bölgeye yardım coğrafi nedenlerle zor ulaştırılabiliyor.
Avustralya'nın kuzeyinde bulunan, 800 farklı dilin konuşulduğu ve 10 milyon nüfuslu Papua Yeni Gine'de halkın çoğu geçimini çiftçilikten sağlıyor.
Forum