Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'ın serbest bırakılmasını talep eden protestocular ve güvenlik kuvvetleri arasında parlamento yakınında çıkan çatışmada dördü paramiliter asker en az altı kişinin öldüğü bildirildi.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, askerlerin ölümünden protestocuları sorumlu tuttu ve eylemcileri bir araç konvoyuyla paramiliter birliklere çarpmakla suçladı.
İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin (Pakistan Tahrik-e-İnsaf) sözcüsü Zülfikar Buhari, 241 milyon nüfuslu ülkede aylardır görülen en kanlı çatışmalarda iki protestocunun öldüğünü ve 30 kişinin yaralandığını söyledi.
Buhari, protestoculardan birinin vurularak öldürüldüğünü, diğerinin ise bir araç tarafından ezildiğini belirtti. Yetkililer ölümleri doğrulamak için sorulan bir soruya yanıt vermedi ve Reuters, bilgileri bağımsız olarak doğrulayamadı.
“Bu barışçı bir protesto değil, aşırılıktır” diyen Başbakan Şerif, eylemlerin ‘kötü siyasi amaçlara’ ulaşmayı hedeflediğini, şiddetin kolluk kuvvetlerini “itidal sınırlarına” sürüklediğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü, hükümetin protestocuların haklarını tam olarak koruması ve orduya yersiz ve aşırı yetkiler verdiğini söylediği “gördüğünde vur” emirlerini derhal iptal etmesi gerektiğini söyledi.
72 yaşındaki İmran Han, hapishaneden yaptığı bir paylaşımda destekçilerine mesajının sonuna kadar mücadele etmek olduğunu söyledi.
“Taleplerimiz karşılanana kadar geri adım atmayacağız” diyen Han, güvenlik güçlerini barışçı parti çalışanlarına ateş açmakla suçladı.
Han, “Protesto eden tüm Pakistanlılar barışçı, birlik içinde ve taleplerimiz karşılanana kadar sağlam dursunlar, bu Pakistan'ın hayatta kalma ve gerçek özgürlük mücadelesidir” dedi.
Şiddet olayları, İmran Han'ın eşi Büşra Bibi ve yardımcısı Ali Emin Gandapur'un önderliğinde Salı günü erken saatlerde İslamabad'a ulaşan yürüyüşün sonunda patlak verdi.
Reuters muhabirleri yürüyüşçülerin bazılarının araçları yağmaladığını ve bir polis kulübesini ateşe verdiğini gördü. İki medya kuruluşundan Reuters'a konuşan kişiler, iki ayrı yerde gazetecilere de saldırdıklarını ve yaraladıklarını söyledi.
“Son çağrı”
İçişleri Bakanlığı, ordunun hükümet binaları ve büyükelçiliklerin bulunduğu tahkim edilmiş kırmızı bölgedeki diplomatik misyonları korumak için görevlendirildiğini kaydetti. Yetkililer başkentte sokağa çıkma yasağı uygulanabileceğini söyledi.
Pakistan Adalet Hareketi, Başbakan Şerif'in paramiliter birliklerin sıkıştırıldığı yönündeki suçlamasını reddetti ve parti destekçilerinin talepleri karşılanana kadar parlamento dışında oturma eylemi yapacaklarını yineledi.
Han'ın “son çağrı” olarak nitelendirdiği protesto yürüyüşü, geçen yıl Ağustos ayında hapse atılmasından bu yana partisinin serbest bırakılması için düzenlediği çok sayıda yürüyüşten biri.
Yetkililer, Pakistan Adalet Hareketi destekçilerinin en son Ekim ayında İslamabad'a yürüdüğünü ve polisle günlerce süren çatışmalarda bir polis memurunun öldüğünü, ancak bu haftaki protestonun daha büyük ve daha şiddetli olduğunu söyledi.
Yetkililer ayrıca protestocuların çelik çubuk, sapan ve sopaları silah haline getirdiğini, yürürken ağaçları ve otları ateşe verdiklerini söyledi. Reuters görgü tanıkları, protestoların çevresinde ateş açıldığını duydu, ancak kimin sorumlu olduğu belli olmadı.
Pakistan Adalet Hareketi ayrıca hükümetin yargıyı etkisiz hale getirmek için yaptığını söylediği anayasa değişikliklerinin geri alınması çağrısında bulundu ve Han'a karşı açılan bazı davaların geçerliliğini sorguladı.
Ülkede yaşanan kargaşa yatırımcıları da sarstı. Pakistan'ın gösterge hisse endeksi, Salı günü yüzde 3,57'lik rekor düşüşle kapandı.
Düşünce kuruluşu Wilson Center'ın Güney Asya Enstitüsü Direktörü Michael Kugelman, son protestoların yoğunluğunun Han'ın geniş tabanı üzerindeki güçlü hakimiyetinin altını çizdiğini söyledi.
“Müzakereler ve tavizler içeren siyasi bir çözüm bu krizden çıkmanın tek yoludur” diyen Kugelman, “Ancak bu, her konuda maksimalist pozisyonlar alan iki taraf arasında özellikle acı ve kişisel bir çatışma” ifadelerini kullandı.
Pakistan'ın güçlü ordusuyla ters düştükten sonra 2022 yılında parlamento tarafından iktidardan uzaklaştırılan İmran Han, yolsuzluktan şiddeti teşvik etmeye kadar uzanan suçlamalarla karşı karşıya. Han ve partisi bu suçlamaları reddediyor.
Şubat ayında yapılan parlamento seçimlerinde Han'ın partisinin desteklediği adaylar en çok sandalyeyi kazanmış, ancak Şahbaz Şerif'in liderliğindeki koalisyon iktidara gelmişti.
Han ve partisi Pakistan Adalet Hareketi, kendisini iktidardan uzak tutmak için ordu destekli bir baskının ardından seçimlere hile karıştırıldığını iddia ediyor. Ordu ise seçimlere hile karıştırıldığı suçlamalarını reddetti.
Forum