Erişilebilirlik

İsveç Savunma Bakanı Haftaya Ankara’ya Gidiyor


İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson
İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın daveti üzerine gelecek hafta Ankara'ya gideceğini açıkladı.

Jonson bugün İsveçli yayın kuruluşu SVT'ye verdiği mülakatta "Savunma Bakanı Akar'dan Ankara'ya gitmem için bir davet aldım ve gelecek haftanın sonunda bu ziyareti gerçekleştirmeyi umuyor ve dört gözle bekliyorum" dedi.

Stockholm'de geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasının asıldığı olayın ardından İsveç Parlamentosu Başkanı'na Ankara'yı ziyaret etmesi için yapılan davetin geri çekilmesi, NATO başvurusunu diplomatik açıdan daha da zora sokmuştu.

İsveç Bölge Savcısı Lucas Eriksson, olayla ilgili cezai soruşturma açmamaya karar verdiğini ve yasadışı bir eylemde bulunulmadığını söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise protestonun ırkçılık ve nefret suçu olduğunu kaydetmiş, "Savcılığın 'soruşturmaya gerek yok kararı' son derece absürt. Kimse bizi kandırmaya çalışmasın. Bu nefret ve ırkçılık içeren bir eylemdir. Uluslararası hukuka göre suçtur. İsveç bu kelime oyunları ile bizi kandırdığını sanıyorsa kendini aldatır" demişti.

Ancak Milli savunma Bakanı Hulusi Akar, iki gün önce Pal Jonson'un olası ziyaretine ilişkin, "Planlama var, süreci takip ediyoruz, gelişmelere göre bu belirlenecek" demişti.

"İsveç ve Finlandiya'nın Taahhütlerini Yerine Getirmelerini Bekliyoruz"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını desteklediğini belirten Akar, Haziran ayında Madrid’de imzalanan üçlü mutabakat muhtırasını hatırlatmış, “İsveç ve Finlandiya’nın memorandumdaki taahhütlerini bir an önce yerine getirmelerini bekliyoruz" diye konuşmuştu.

Türkiye, özellikle terörist olarak gördüğü gruplara karşı İsveç’in daha net bir tavır alması gerektiğini söylüyor.

ABD ziyaretini sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün Washington’da, "Bu ülkelerin atması gereken adımlar var. Zaten atılan adımları biz inkar etmiyoruz ama yetersiz olduğunu söylüyoruz. Kendileri de bunu zaten biliyor" demişti.

İsveç ve komşusu Finlandiya geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılmak için başvuruda bulundu. 30 NATO üyesinden 28’i bu başvuruları onayladı; ancak Türkiye ve Macaristan henüz adım atmadı. İki İskandinav komşuyu güvenlik örgütüne kabul etmek için 30 üye ülkenin tamamının onay vermesi gerekiyor.

XS
SM
MD
LG