BERLİN - Almanya ve Katar uzun dönemli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedariki konusunda anlaştı.
Katar Enerji Bakanlığı tarafından yapılan ve Berlin’de de Alman Enerji Bakanlığı tarafından doğrulanan habere göre Katar, Almanya’ya 2026 yılından itibaren en az 15 yıl boyunca yılda iki milyon ton sıvılaştırılmış doğalgaz satacak.
Katar Enerji Bakanı Saad Sharida al-Kaab, gazın Katar devletine ait petrol ve gaz şirketi QatarEnergy tarafından ABD'li Conoco Phillips şirketine satılacağını, o şirket üzerinden de Almanya'ya teslim edileceğini duyurdu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz (SPD) daha geçen hafta, "Alman şirketleri Katar’la anlaşma konusunda çok somut görüşmeler yapıyor" demişti.
Katar, Rusya ve İran'dan sonra dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçılarından biri olarak biliniyor. İhracatının büyük çoğunluğu Asya'ya, ağırlıklı olarak Japonya, Güney Kore ve Hindistan'a yapılıyor.
Katar, Çin'e de 2009'dan bu yana LNG sağlıyor. Son olarak geçen hafta Katar ve Çin firmaları arasında 27 yıllık sıvılaştırılmış doğalgaz anlaşması imzalandığı açıklanmış, bu kapsamda Qatar Energy'nin Çin’e 27 yıl boyunca yıllık 4 milyon ton LNG sağlayacağı duyurulmuştu.
Ukrayna savaşından önce doğalgaz ve petrol ihtiyacının çok önemli bir bölümünü Rusya’dan karşılayan Almanya, bu seçenekten vazgeçmek zorunda kalınca, ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak üzere birçok ülke ve bölgede harekete geçti.
Almanya, bu kapsamda yönünü Körfez'e de çevirdi. Geçen Mart ayında Ekonomi Bakanı Robert Habeck Katar, Birleşik Arap Emirlikleri'ne üç günlük ziyaret yaptı. O dönemde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile biraraya gelen Habeck, taraflar arası uzlaşmaya varıldığını ifade ederken, Katar'dan bunu teyit eden bir açıklama yapılmadı.
Habeck’in Emir’in karşısında eğilerek selam verdiği fotoğraf, Almanya’da eleştirilere ve "Habeck el pençe durarak, enerji dileniyor" yorumlarına neden olmuştu.
Geride kalan aylarda ise hem Berlin hem de Doha’dan tarafların uzun vadeli bir enerji ortaklığı için müzakereler yürüttüğü şeklinde haberler geldi. Görüşmelerin sözleşme süresi de dahil olmak üzere farklılıklar nedeniyle zora girmesi sonrasında, Başbakan Scholz’un Ekonomi Bakanı Habeck’i devre dışı bırakarak Katar’la görüşmeleri doğrudan yönlendirdiği öğrenildi.
Eylül ayında önce Suudi Arabistan’a giden Scholz, ardından da Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) temaslarda bulundu. Scholz, BAE’de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve dizel yakıt tedariki öngören bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre BAE, yıl bitmeden Almanya’ya LNG sevkiyatına başlayacak.
Öte yandan Berlin hükümeti, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminallerinin inşaatını hızla sürdüyor. Ülkenin Wilhelmshaven kentindeki ilk doğalgaz terminalinin Aralık sonuna kadar yetiştirilmesi planlanıyor. Gelecek yıl tamamlanacak toplam 5 terminalle, toplam 25 milyar metre küp sıvılaştırılmış doğal gaz akışı sağlaması bekleniyor.