Erişilebilirlik

Latin Amerika’da Çocuk Cinayetleri Endişe Veriyor


Panamerikan Sağlık Örgütü’nün (OPS) yaptığı bir araştırma, dünyada en çok çocuk cinayetinin işlendiği bölgelerden olan Latin Amerika’da, 2 ile 17 yaş arasındaki çocukların yüzde 58’inin son bir yıl içinde fiziksel, cinsel veya duygusal şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Son yirmi yılda 2,5 milyondan fazla kişinin cinayete kurban gittiği Latin Amerika’daki şiddetin mağdurlarından biri de çocuklar. Araştırmalar çetelerin ve çatışmaların daha çok yaşandığı yerleşim birimlerinde çocuklara yönelik şiddet oranlarının yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Venezuelalı sosyolog ve şiddet uzmanı Veronica Zubillaga’ya göre Latin Amerika’da cinayete kurban giden çocukların büyük çoğunluğu varoşlarda yaşayan dar gelirli kesimlerden oluşuyor.

Veronica Zubilaga
Veronica Zubilaga

VOA Türkçe’ye konuşan Zubillaga’ya göre bölgedeki çocuk cinayetlerinin ana nedeni gelir dağılımında yaşanan adaletsizlik. Uzman, cinayete kurban giden çocukların çoğunun varoşlarda yaşayan dar gelirli kesimlerden oluştuğunu, bu durumda bu çocukların gelecekten beklentisinin kalmayarak suça sürüklenmesinin de etkili olduğunu belirtiyor .

Ateşli silahlarla işlenen çocuk cinayeti sayısının en fazla olduğu Latin Amerika ülkesinin Venezuela olduğuna dair araştırmalar olduğunu kaydeden Zubillaga, “Çocuk cinayet oranlarının yüksek olduğu Brezilya, Kolombiya, Meksika, El Salvador, Honduras ve Venezuela gibi ülkelerde, silahlı suç örgütlerinin etkinliğinin daha fazla olması tesadüf değil” diyor.

Latin Amerika’da çok sayıda varoşun kontrolunun silahlı çetelerin elinde olduğuna dikkat çeken Zubillaga, buralarda silaha erişimin kolay olması, çeteler arasındaki iktidar mücadelesi, şiddetin ve çetelerin gündelik yaşam içinde olağanlaşması ve güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonlarda sivillerin yaşamını hiçe sayması gibi bir dizi faktörün çocukların mağduriyetini artırdığını söylüyor.

OPS’nin bir önceki yıl yayınladığı raporda Latin Amerika ve Karayipler, her 100 binde 5,8 oranıyla en çok çocuk cinayetinin kayıt altına alındığı bölge olmuştu. OPS’nin son açıkladığı verilere göreyse bu yıl Amerika kıtası 17 yaşından küçük erkek çocuk cinayetlerinde 100 binde 9,3, kız çocuklarında 5,8’le yine ilk sırada yer alıyor. Bu oranların dünya ortalaması erkeklerde 100 binde 2,4’ken kız çocuklardaysa 1,1.

Şiddet genelde evlerde yaşanıyor

Çocuklara yönelik şiddet ve taciz vakaları daha çok evlerde olmak üzere, mahallede, okullarda ve internet ortamlarında yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (Unicef) raporlarına göreyse bu ortamlardaki şiddet türleri arasında en yaygını yüzde 42 ile fiziksel şiddet. Onu siyasal, erkek ve kız çocuklara uygulanan cinsel şiddet takip ediyor.

Bölgede çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakalarının resmi kayıtlarına ulaşmanın oldukça zor olduğu bildiriliyor. OPS verilerine göre Orta Amerika ülkesi Honduras’ta kızların yüzde 16’sı, erkeklerin yüzde 10’u; Kolombiya’da kızların yüzde 15’i erkeklerin yüzde 8’i; El Salvador’da kızların yüzde 14’ü erkeklerin yüzde 3’ü cinsel şiddete maruz kaldı. Unicef’e göre çocukların yüzde 14’ü cinsel şiddete, yüzde 13’ü ise duygusal şiddete maruz kalıyor.

Unicef’in 2015-2021 yılları arasında 6 yıl süren araştırmalar sonucu yayınladığı rapora göre çocuğa yönelik şiddet oranlarının yüksek olmasına yol açan başlıca faktörler arasında toplumsal normlar ve ataerkil kültür, silahlı şiddet ve emniyetsizlik ortamı, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler, zorunlu göç, çocukları korumaya yönelik kamu politikalarının yetersizliği ve krizlerin olduğu kaydediliyor.

Raporda şiddet gören çocukların fiziksel ve ruhsal sağlık, davranış, eğitim ve sosyal hayatlarının olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Sivil toplum örgütlerine göre çocuklara yönelik şiddetin önlenmesinde stratejik öneme sahip bazı başlıklar arasında kanunların uygulanması, normlar ve değerler, güvenlik sorunlarıyla mücadele, ebeveyn ve bakıcı eğitimi, dar gelirlilere yönelik ekonomik destek, bakım ve destek hizmetleri, çocukların eğitiminin ve yaşam becerilerinin artırılması bulunuyor.

XS
SM
MD
LG