ABD ve diğer NATO üyeleri Çarşamba günü, Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'nın kendisini savunmasına yardım etmeye devam edeceklerini açıkladı.
Açıklamada NATO ülkeleri, ittifakın güvenliğini, savaşın tetiklediği "yeni gerçekliğe" uyarlayacaklarını söylediler.
Diplomatlar ve askeri uzmanlar, Rusya’nın işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana NATO ülkelerinin Ukrayna'ya 20 binden fazla tanksavar ve silah gönderdiğini tahmin ediyor.
Brüksel'deki NATO savunma bakanları acil toplantısına katılan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Ukrayna'ya destek konusunda hepimiz bir aradayız" ifadelerini kullandı.
Austin, “Kendilerini savunma kabiliyetlerini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” diye ekledi.
Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren gazetecilere verdiği demeçte, NATO ülkelerinin, teslimatları Rus saldırılarının hedefi haline gelmesi durumunda bile Ukrayna'ya silah göndermeye devam edeceğini söyledi.
Ollongren, "Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var" diye ekledi.
Ukrayna NATO üyesi değil. Kiev, NATO’nun sağladığı güvenlikten faydalanmak için ittifaka katılmak istediğini defalarca söylemesine rağmen Salı günü yaptığı açıklamada, NATO üyeliğine açık bir kapı olmadığını anladığını ve başka tür güvenlik garantileri aradığını açıkladı.
Ayrıca NATO ülkelerinin savunma bakanları, NATO ülkeleriyle birebir ilişkilerde daha fazla silah talep etmesi beklenen Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'dan bilgi alacak. Bakanların toplantısı, Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik saldırıları devam ederken ve Rus ordusu Kiev'in kontrolünü ele geçirmek isterken gerçekleşiyor.
24 Mart'ta yapılacak NATO liderleri zirvesi öncesinde, NATO savunma bakanları da Çarşamba günkü toplantıda askeri komutanlara, Doğu Avrupa'da daha fazla birlik ve füze savunması da dahil olmak üzere Rusya'yı caydırıcı yeni yollar için planlar hazırlamalarını söyleyecek.
Doğu kanadında güvenlik risklerine karşı NATO desteği
ABD, İngiltere ve Fransa da dahil olmak üzere NATO'nun en büyük üye devletlerinden en az 10'u doğu kanadına daha fazla asker, gemi ve savaş uçağı konuşlandırmış ve daha fazlasını hazırda bekletiyor olsa da, ittifakın hala bir orta vadede Avrupa'da oluşacak yeni bir güvenlik sorunu ile nasıl başa çıkacağını değerlendirmesi gerekiyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu yeni gerçeklik için askeri duruşumuzu yeniden oluşturmamız gerekiyor" dedi.
Stoltenberg, "Bakanlar, güvenliğimizi tüm alanlarda uzun vadede güçlendirmek için somut önlemler konusunda değerli bir fikir alışverişinde bulunacak" diye ekledi.
Rus füzeleri 13 Mart'ta NATO üyesi Polonya sınırına yakın bir Ukrayna üssünü vurdu ve işgali NATO'nun kapısına kadar getirdi.
ABD, Moskova'nın NATO'nun doğudaki müttefiklerini vurma potansiyelinin altını çizerek, bu füzelerin Rusya'dan atıldığını söyledi.
ABD, ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya kimyasal bir saldırı başlatması halinde bunun Moskova için belirsiz sonuçlar doğuracağı konusunda da uyardı.
Sovyetler Birliği'nden gelebilecek herhangi bir askeri tehdidi kontrol altına almak için 1949 yılında kurulan NATO, kurucu anlaşması gereği Ukrayna'yı savunmak zorunda değil.
Ancak, anlaşmaya göre herhangi bir saldırı durumunda otuz üyelik ittifakın saldırıya uğrayan müttefikini savunması gerekiyor.
Ancak diplomatlar, "stratejik belirsizliğin" aynı zamanda herhangi bir Rus saldırısına karşı bir savunma aracı olduğunu belirterek, NATO'nun planlarını veya "5. Madde" diye bilinen toplu savunma taahhüdünü neyin tetikleyeceğini doğrudan belirtmekten kaçınmak istediğini söylüyorlar.
Estonya Savunma Bakanı Kalle Laanet NATO toplantısında yaptığı açıklamada, "Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin için Batı'nın beraber hareket etmesi sürpriz oldu. Putin buna inanmadı. Zihninde Batı ülkeleri hakkında yanlış bir resim var" dedi.
Laanet, "Korkamayız, sakin olmalıyız çünkü Putin herkesin korktuğunu görmek istiyor" diye ekledi.