Suriye'nin yeni Dışişleri Bakanı Esad Hasan el-Şibani, Pazartesi günü Ukraynalı mevkidaşı Andrii Sybiha’ya, Ukrayna ile “stratejik ortaklıklar” kurmayı umduklarını söyledi. Şibani ile Sybiha, Rusya'nın etkisinin azaldığı bir ortamda, biraraya geldi.
Devrik Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın müttefiki ve kendisine siyasi sığınma hakkı veren Rusya, Suriye'deki Rus askeri tesislerinin akıbeti de dahil olmak üzere Şam'daki yeni yönetimle temas halinde olduğunu açıklamıştı.
Suriye'nin yeni Dışişleri Bakanı Şibani, Sybiha ile görüşmesinde “Ukrayna ile aramızda siyasi, ekonomik ve sosyal düzeylerde stratejik ortaklıklar ve bilimsel ortaklıklar olacak” dedi.
Suriye'nin 2011-2024 arasında yaşadığı acımasız iç savaş ile Rusya'nın Ukrayna topraklarını ele geçirmesi ve 2022'deki geniş çaplı işgali arasında bir paralellik kuran Şibani, “Şüphesiz ki Suriye halkı ve Ukrayna halkı 14 yıl boyunca aynı deneyimi ve aynı acıları yaşadı” diye konuştu.
Pazartesi günü Şam'da Suriye'nin yeni fiili yöneticisi Ahmed el-Şara ile de görüşen Sybiha, Salı günü gelmesi beklenen un sevkiyatının ardından Ukrayna'nın Suriye'ye daha fazla gıda yardımı göndereceğini söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, geçen Cuma günü, Kiev'in Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ile işbirliği içinde yürüttüğü insani yardım amaçlı “Ukrayna'dan Tahıl” girişimi kapsamında, Suriye'ye 500 ton buğday unundan oluşan ilk parti gıda yardımının gönderildiğini açıklamıştı.
Küresel bir tahıl ve yağlı tohum üreticisi ve ihracatçısı olan Ukrayna, geleneksel olarak Ortadoğu ülkelerine buğday ve mısır ihraç ediyor ancak Esat döneminde Rusya'dan gıda ithal eden Suriye'ye ihracat yapmıyor.
Aralık ayı başında Reuters'a konuşan Rus ve Suriyeli kaynaklar, Rusya'nın Suriye'ye buğday sevkiyatının Şam'daki yeni hükümetle ilgili belirsizlik ve ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle askıya alındığını söylemişti. Rusya, Batı'nın hem Moskova'ya hem de Şam'a uyguladığı yaptırımları aşmak için karmaşık finansal ve lojistik düzenlemeler kullanarak Suriye'ye buğday tedarik etmişti.
Esat'ın El Şara liderliğindeki Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) tarafından devrilmesi, Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinin (Lazkiye'deki Hmeymim hava üssü ve Tartus deniz üssü) geleceğinin sorgulanmasına yol açmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın askeri üslerinin statüsünün Şam'daki yeni yönetimle yapılacak müzakerelerin konusu olacağını belirtmişti.
El Şara, bu ay Suriye'nin Rusya ile ilişkilerinin ortak çıkarlara hizmet etmesi gerektiğini ifade etti. Pazar günü yayınlanan bir röportajında ise Suriye'nin Rusya ile stratejik çıkarları paylaştığını söyleyen Şara uzlaşmacı bir tavır sergiledi ancak ayrıntı vermedi.
Forum