İran-Venezuela Bilim, Teknoloji ve Endüstri fuarı, geçen hafta başkent Caracas’ta düzenlendi. Fuarda Venezuela’da üretimi yapılacak dört adet İran arabasının tanıtımı yapıldı.
Ulaştırma Bakanı Velásquez Araguayán otomotiv sektöründeki bayi ve dağıtıcı firmalarla yaptığı bir toplantıda Aralık ayında İran’dan ilk parti araçların geleceğini ve sonrasında da kısa süre içinde montaja başlanacağını duyurdu.
Araguayán otomobil parçalarının da Venezuela’da üretileceğini belirtti.
Arabaların montajı İran ve Venezuela ortaklığında 2006 yılında Venezuela’da kurulan ancak 2013 yılında faaliyetlerini durduran Venirauto şirketi tarafından yapılacak.
Aktif olduğu 7 yıl boyunca toplamda 20 bin aracın üretildiği Venirauto’nun yıllık 16 bin araç üretme kapasitesi olduğu bildiriliyor.
12 bin ile 16 bin dolar arası satılacak arabaları satın almak için şimdiden 9 binin üzerinde Venezuelalının başvurduğu bildirildi.
Ulaştırma Bakanı ayrıca gelecek aylarda tarım üreticilerine İran traktörleri sunulacağını kaydetti.
“Üretim tamamen durdu, yeni araçların hepsi ithal”
15 yıl önce yılda 172 bin araç üretimi yapan ve Latin Amerika’nın en modern otomotiv alt yapılarından birine sahip olan Venezuela’da, yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri otomotiv sektörü oldu.
Güney Amerika ülkesinde hala Chrysler, Ford, General Motors, Iveco, Mack, Mitsubishi, Hyundai, Toyota ve Encava gibi araç üreticisi firmaların fabrikaları bulunsa da bu tesislerde üretim yapılmıyor.
Venezuela Otomotiv Ürünleri Üreticileri (Favenpa) Başkanı Omar Bautista, ülkedeki araç üretiminin tamamen durduğunu ve trafikteki yeni araçların hepsinin ithal edildiğini söylüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Bautista, üretimin bitme noktasına gelmesinden yedek parça üreticilerinin de olumsuz etkilendiğini, son yedi ayda beş fabrikanın kapandığını kaydediyor.
Oda başkanı, Venezuela’da yedek parça üretiminin son on yılda yüzde 80 azaldığını, İran arabalarının parçalarının, hükümetin vaat ettiği gibi Venezuela’da da üretilmesi ile sektörde görece bir iyileşme yaşanabileceğini söylüyor.
Bautista “Venezuela’da yerli ve milli araç üretme iddiasıyla Venirauto dışında 2010 yılında Çin arabası Chery ile de anlaşma yapıldı. Ancak Chery de 7-8 yıl sonra faaliyetlerini durdurdu. Venezuela otomotiv endüstrisi bu iki deneyimden de teknoloji transferi veya istihdam artışı gibi net kazanımlar elde edemedi” diyor.