Hepimiz binlerce mültecinin hayatlarını tehlikeye atarak Avrupa kıyılarına ulaşma çabalarına yıl boyunca tanık olduk. Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’nin açıkladığı verilere göre ülkelerini, evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı, 2015 yılında, bundan önceki senelere göre rekor düzeyde artmış durumda.
2015’te yaklaşık bir milyon mülteci, Ege ve Akdeniz’i aşarak, yeni ve güvenli bir başlangıç yapmak için Avrupa’ya sığındı. Bu mültecilerin çoğu başta Suriye olmak üzere, Irak, Afganistan ve Somali’deki çatışma ortamlarından kaçıyor.
Joel Millman, “Avrupa’ya mülteci akını kış aylarında bile yoğun şekilde devam ediyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün bu yıl sonu için tahmin ettiği 1 milyon mülteci rakamının da aşılması mümkün. Bu rakam geçen yılın 5 katı” diyor.
Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre, Avrupa İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya. Avrupa’ya ulaşan mülteci sayısının, bu yılın sonunda 2014’ün dört katı olması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’nin son raporuna göre, 2015 ortasında, 1992’den bu yana ilk kez dünya mülteci nüfusu 20 milyonu aştı.
Ve 2016 için yapılan tahminler de iyimser değil.
BM Mülteci Yüksek Komiseri Antonio Guterres, “Yerlerinden olan kişilerin sayısı 2016’da daha da artacak. Biz geçen yıl durumun daha da kötüleşmeyeceğini ve rekor sayıya ulaştığımızı düşünüyorduk. Şu an ne yazık ki bu durumu yaşıyoruz” diyor.
BM Mülteciler Dairesi her gün 4 bin 500’den fazla kişinin ülkelerini terk ettiğini tahmin ediyor.
Ve mültecilerin ülkelerine geri dönüş oranı da son 30 yılın en düşük seviyesinde. Bu, mültecilerin yakın zamanda ülkelerine geri dönüşe başlamayacaklarının göstergesi.