NATO Savunma Bakanları, Ukrayna'da gelinen son durumu değerlendirmek ve NATO savunmasını güçlendirmek için uzun vadeli planları görüşmek üzere, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda toplandı.
Toplantıya, Ukrayna'nın yanısıra, krizinden etkilenen Finlandiya, İsveç ve Gürcistan savunma bakanları ile ve Avrupa Birliği temsilcileri de katıldı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, sahadaki son gelişmelerle ilgili savunma bakanlarını bilgilendirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada,Ukrayna'ya kara veya havadan bir NATO konuşlandırması olmayacağını belirterek, "Ukrayna'ya NATO birliklerinin veya uçaklarının konuşlandırılması söz konusu değil" dedi. Ancak Stoltenberg, "Bugün savunma bakanları, Ukrayna'ya, askeri malzeme, mali yardım ve insani yardım dahil, önemli destek sağlamaya devam etmemiz gerektiği konusunda anlaştılar" dedi.
Rusya'ya "askerlerini çekmesi ve diplotik çözüm yolunu seçmesi" çağrısını yineleyen Stoltenberg, önümüzdeki hafta NATO üyesi ülke devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de bir araya gelerek, Rusya'ya karşı "birlik ve dayanışma" mesajı vereceklerini belirtti.
Stoltenberg, NATO ülkelerinde yüzbinlerce NATO askerinin yüksek alarmda beklediğini ve doğu kanadındaki mühimmat ve askeri varlıklarını daha da güçlendireceklerini açıkladı.
Savunma bakanlarının, askeri komutanları, "kara, hava, deniz, siber ve uzay gibi tüm alanlarda seçenekler geliştirmeleri için görevlendirdiğini" belirten Genel Sekreter, ittifakın doğu kanadında, karada daha yüksek hazırlık düzeyinde, önemli ölçüde daha fazla kuvvet bulunduracaklarını söyledi.
"Daha önceden yerleştirilmiş ekipman ve malzemelere yenileri eklenecek. Havada, daha fazla müttefik hava gücü oluşturulacak. Ve güçlendirilmiş entegre hava ve füze savunma sistemleri konuşlandırılacak. Denizde, sürekli olarak taşıyıcı saldırı grupları, denizaltılar ve önemli sayıda savaş gemisi teyakkuzda olacak. Siber savunmalarımızın geleceğini de dikkate alacağız. Ve ittifak uzay varlıklarından en iyi nasıl yararlanılır, bunları düşüneceğiz. Ayrıca daha sık ve daha fazla sayıda tatbikat yapacağız" diye konuşan Stoltenberg, bütün bu adımların atılabilmesi için NATO üyesi ülkelerin savunmaya GSYİH'nın en az yüzde 2'sini ayırması gerektiğini belirtti.
Stoltenberg, "Almanya ve Danimarka gibi müttefiklerin daha fazla yatırım ve daha hızlı zaman çizelgeleri konusunda şimdiden önemli duyurular yapmalarını memnuniyetle karşılıyorum. NATO ortak finansmanı, birlikte çalışmamızı sağlayan temel unsurdur" dedi.
"Savaş NATO sınırlarına sıçrarsa...."
Gazetecilerin, "Zelenski uçuşa yasak bölge oluşturulması ve savaş uçağı verilmesi taleplerini yineledi. Ne dersiniz?" sorusu üzerine Stoltenberg, "Müttefikler birlik içinde Ukrayna'ya elinden gelen her türlü yardımı yapmakta kararlı. Ancak, bu savaşın Ukrayna'nın ötesine ilerlemesini engellemeliyiz. Bugün Ukrayna acı çekiyor ama bu savaş Ukrayna ötesine, bir NATO üyesine sıçrarsa, daha da kötüye gider . Ukrayna'ya mesaj açık. Ukrayna egemen bir ülkedir. Demokratik seçimlerle gelen bir hükümeti var. Ve NATO'ya üye olup olmayacağına Ukrayna halkı karar verir" dedi.
Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya karadan barış gücü gönderme önerisine ilişkin de, "Rusya'dan, güçlerini çekmesini istiyoruz. Ancak Ukrayna'ya barış gücü gönderme gibi bir planımız yok" diye konuştu.
"Rusya'nın gücünü hafife almamalıyız"
Rusya'nın askeri gücünün yüzde 40'ını kaybettiği" açıklamalarına ilişkin "NATO bunu doğrulayabilir mi? şeklindeki bir soruya Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Putin, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin gücünü hafife almışır. Ukrayna halkının birlik ve cesaretini de hafife almıştır. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin almakta olduğu desteği düşündüğümüzde, bu Putin'in planlarının değişmesine yol açmıştır ve burada çabuk zafer stratejisinin başarısız olduğunu görmüştür. Ama bizler savaş devam ettikçe, Rusya'nın askeri kapasitesini hafife almamalıyız. Ciddi hatalar yapmış olsalar bile Rusya'nın elinde hala konvansiyonel bir silah gücü var. Rusya aynı zamanda nükleer bir güç ve bu tehdidi de yaptı. Dikkatli ilerlemeliyiz" yanıtını verdi.
Ukrayna krizinden NATO'nun önemli bir ders çıkardığını ve Gürcistan gibi ülkeleri, "bir işgal yaşanmadan önce desteklemeye başladıklarını belirten Stoltenberg, bir soru üzerine, "Şu an yeni bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuzun farkına varmalıyız. Ukrayna halkı çok acı çekiyor ama Putin, bu baskıyı diğer komşu ülkelere de yapıyor. Gürcistan NATO üyesi değil ve 2008'de Gürcistan da bunları yaşadı. Ukrayna krizinden öğrenmemiz gereken bir gerçek var; bu ülkeleri şimdi desteklememiz lazım. Şimdi desteklemek askeri bir işgalden sonra desteklemekten daha önemli. Ve şu an Ukrayna için işgal öncesinde sağlanan yardımın değerini görüyoruz. Ama daha fazla yapabilirdik. İşte burdan hareketle, şimdi adım atıp, bu ülkelerin toprak bütünlüğünü koruması için, Gürcistan'a böyle bir destek vereceğiz" dedi.
"Rusya Ukrayna ve NATO'yu hafife aldı"
"Rusya'nın sağladığı bilgiler ve sizin istihbaratınıza baktığınızda sizce Rusya bu savaşı kazanabilir mi?" sorusuna da Stoltenberg, spekülasyon yapma konusunda herkesi dikkatli olmaya çağırarak, " Rusya Ukrayna'nın ve NATO'nun gücünü hafife aldı. Sınırlarında daha az NATO istiyordu ama şimdi daha güçlü bir NATO var. Ancak Rus askeri gücü çok farklı silahlara sahip. Bence şu an sonuçla ilgili spekülasyon yapmak için erken. NATO, Rusya'dan, askerlerini çekmesini ve ateşkesi sağlamasını istiyor, daha sonra da diplomatik bir çözüm istiyor. Bundan daha ötesini söylemek spekülasyon olur" diye yanıt verdi.