Erişilebilirlik

"Amerika Musul'da Türkiye'nin de Kabul Edebileceği Bir Formül Bulmalı"


"Amerika Musul'da Türkiye'nin de Kabul Edebileceği Bir Formül Bulmalı"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölumü’nden Emeritus Profesör Dr. A. İlter Turan, Amerikan yönetiminin seçim öncesi IŞİD'in Musul'dan çıkarılmasını bir başarı olarak Amerikan halkına sunmak istediğini ve bunun için de Irak ile işbirliği yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Turan bununla birlikte, Amerika'nın Musul konusunda Türkiye’nin de kabul edebileceği bir formül üzerinde anlaşmaya varması gerektiği, aksi halde ittifakın çok büyük ve telafi edilemez yaralar alacağı uyarısında bulundu.

Irak ile yaşanan Başika krizi devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta içinde Konya’da STK temsilcileri ile yaptığı toplantıda krize yönelik olarak “Kusura bakma buradan çıkamam. Türkiye gel dediğinde gel, git dediğinde gidecek bir ülke değildir” açıklamasında bulunmuştu.

Türk askerinin Başika’daki varlığının yarattığı kriz ve Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına Irak ve ABD yönetimlerinin itirazlarıyla ilgili olarak Amerika'nın Sesi muhabirine değerlendirmelerde bulunan Turan, “Amerikan yönetimi, seçim öncesi Musul’dan IŞİD’in çıkarılmasını bir başarı olarak Amerikan halkına sunmak istiyor” diye konuştu.

Turan, bunun için Amerika’nın Irak’la işbirliği yapmak zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Amerika, kendi askerini orada savaş gücü olarak kullanmak istemiyor” ifadesini kullandı.

İlter Turan’a göre Amerika, Musul’un IŞİD’den temizlenmesi için Irak hükümetiyle uyum içerisinde olmak mecburiyetinde hissediyor ve şu andaki Irak yönetimi de Şii Arapların egemenliğinde olduğu için Sünni, Kürt ve Türkmen unsurların da içinde yer aldığı bir Musul harekatı istemiyor.

"Musul harekatında etnik unsurlar gözetilecek mi?" sorusuna ise Turan şu sözlerle yanıt verdi:

“Amerika aslında bölgenin etnik yapısına pek duyarlı değil. Esas itibariyle beklenen en büyük sorun, harekata sadece Irak Şii milislerin ve Irak ordusunun katılması halinde, buranın etnik kompozisyonunun değiştirileceği ve çok büyük bir göç dalgasının geleceği yönünde. Türkiye bu göç dalgasının gelmesini istemiyor çünkü bu göç dalgası zaten zor durumda olan Türkiye için yeni bir külfet anlamına geliyor.”

Peki Türkiye ve Amerika arasında oluşan Musul harekatı krizi nasıl çözümlenebilir? Uluslararası İlişkiler Bölümü Profesörü Turan'a göre, Amerika, Irak hükümetinin rızasını korumak için, istemese de bazı jestlerde bulunmak zorunda. Turan, "Ancak Amerika, Irak hükümetiyle uyum içerisinde olurken Musul konusunda, Türkiye’nin de kabul edebileceği bir formül üzerinde anlaşmaya varmalıdır. Aksi halde ittifak çok büyük ve telafi edilmez şekilde yaralar alır” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG