Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve Suriye'yi de etkileyen yıkıcı depremlerin ardından, muhaliflerin elindeki Suriye'nin kuzeybatısında kolera salgını yüzünden iki kişi hayatını kaybetti.
Depremler Reuters haber ajansına göre Suriye'de Türkiye sınırına yakın muhaliflerin kontrolundaki bölgede 4 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bölgenin zaten zayıf sağlık hizmetleri ve altyapısının daha da zarar görmesinin salgın hastalıklarda artışa neden olmasından endişe ediliyor.
Muhaliflerin oluşturduğu Beyaz Miğferler (White Helmets) adıyla bilinen sivil savunma grubu geçen yıl başlayan salgında hayatını kaybedenlerin sayısının 22'ye çıktığını, 568 de hayati tehlikesi bulunmayan vakanın rapor edildiğini bildirdi.
Beyaz Miğferler grubu Twitter'dan paylaştığı mesajda "Depremin ardından altyapı, su ve atık hatlarının uğradığı yıkım salgın olasılığını arttırıyor" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin geçen haftaki bir raporunda ülkedeki mevcut kolera salgınının temiz suda yaşanan kesintilerin sıklığı nedeniyle kötüleştiği belirtilmişti.
Raporda Suriye'de kış mevsiminin her zamankinden daha kurak ve sıcak geçtiği uyarısı yapılmıştı.
İlk olarak geçen yıl Eylül ayında Fırat nehri yakınlarındaki kirli sularla bağlantılı olarak ortaya çıkan salgın, on yıldan uzun süredir devam eden savaşla parçalanan ülkedeki çeşitli alanlarına yayılmış durumda.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de depremden etkilenen bölgeleri ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la birlikte ziyaret eden ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Yönetici Yardımcısı Sarah Charles da dün, Suriye’nin kuzeybatısında sudan bulaşan hastalıklara ilişkin artan risk konusunda endişeli olduklarını belirtmişti.
Birleşmiş Milletler’in bu bölgede 21 Şubat itibariyle 49 binden fazla kolera vakası şüphesi bildirdiğine dikkat çeken USAID yetkilisi, Suriye’nin kuzeybatısında kolera salgınının depremden bir önceki ay başladığını ve depremin yol açtığı hasar sebebiyle bölgede sağlık ve hijyen gereksinimlerinin daha da arttığını söylemişti.