Erişilebilirlik

Pandemide Ankara Sanat Tiyatrosu Ayakta Kalma Çabasında


Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’deki kültür-sanat camiası sıkıntı içerisinde. Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) da bu sıkıntıdan payını alanlardan. AST, kirasını ödeyemediği tarihi mekanını kapatmamak için mücadele ediyor.

Ankara Sanat Tiyatrosu Salgında Ayakta Kalmaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:19 0:00

AST kuruluşun 57. yıldönümünde, 6 Aralık 1963 yılında Asaf Çiğiltepe öncülüğünde kurulduğu Ihlamur Sokak’taki mekanına sahip çıkmak için büyük bir çaba gösteriyor. Sosyal medyada oluşan destek üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuya müdahil olduğunu ve AST için kalıcı bir çözüm bulmaya çalışacaklarını duyurdu. Yavaş, bu hafta biraraya geleceği AST yönetimiyle birlikte kiralık tarihi mekanla ilgili nasıl bir çözüm geliştirilebileceğini ele alacak.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AST Genel Koordinatörü Vedat Çuhadar, dokuz aydır pandemi koşullarında mücadele verdiklerini belirterek, oyun sergileyemedikleri şu günlerde geleceği öngöremedikleri için de salonu boşaltma kararı aldıklarını söyledi. Yasaklara ara verildiği günlerde Bilkent Sahne’de perdelerini açabildiklerini kaydeden Çuhadar, “Ama asıl sorunumuz 57 yıllık salonumuzun kapatılmak zorunda kalması. Son dört aydır burayı nasıl ayakta tutabiliriz diye kurumsal temaslar yürüttük ama sonuç alamadık. Burası için 9 aydır kira ödüyoruz ve başka masraflar var. Kelimenin tam anlamıyla mecalimiz kalmadı. Salonumuzu boşaltma kararımızı AST’ın kuruluş yıldönümünde açıklamak zorunda kaldık. Çok acı tabii bizim için” diye konuştu.

AST olarak kapatma kararını kamuoyuna açıkladıktan sonra şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yeniden görüşmeler yürütülmeye başlandığını belirten Çuhadar, “Sağolsun Sayın Mansur Yavaş devreye girdi. Bu hafta içinde görüşeceğiz. Kalıcı bir çözümden yana olduğunu söylemişti. Biz de aynı şeyi istiyoruz yani bir takım geçici çözümlerle ayakta kalması mümkün değil. Bundan sonrasında görev Ankara severlere, tiyatro severlere düşüyor. Toplumsal anlamda bakanlıktır, büyükşehir belediyesidir, belediyelerdir bunun da karşılığını aldığımızı görüyoruz. Eminim bu kötü süreçte iyimser olabiliriz, bir umut içindeyiz” dedi.

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise geçtiğimiz hafta Corona virüsü salgını nedeniyle ekonomik sıkıntı içerisindeki kültür ve sanat camiası temsilcileriyle biraraya gelmişti. AST’ı temsilen yönetim kurulu üyesi, tiyatro sanatçısı Mahir İpek’in de katıldığı Bakan Ersoy ile yapılan toplantı sonrasında, özel tiyatrolar için bir takım vaatlerde bulunulduğunu kaydeden Çuhadar, ancak AST’ın sahnesini açık tutabilecek herhangi bir somut adıma dönüşen bir durum olmadığını söyledi. Sadece toplantıyla demeç verilmiş olduğunu işaret eden Çuhadar, AST olarak kapatma kararını kamuoyuna açıklamak zorunda kaldıklarını belirterek, “Biz AST olarak görevimizi yaptık tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak insanlara anlattık durumu. Bundan sonra yapılması gerekenler sanata sahip çıkanlar ve ilgili kuruluşlarla ortaya konabilecek.Sağolsunlar, bu arada sendikalardan, sivil toplum kuruluşlarından, milletvekillerinden destek geldi. Bu destekle, kamuoyu baskısıyla ‘bir 57 yıl daha ayakta kalsın’ diye bir sonuç çıkar diye umut ediyoruz” dedi.

Kalıcı çözüm için “Belki AST yaşayan müze olur” umudu

Salgın koşullarında sanatçıların kötü günlerden geçtiğini ve sanatçılara yönelik herhangi bir ekonomik destek verilmediğini vurgulayan Çuhadar, “Çok kötü bir süreç ve devam ediyor. Biz elimizden geldiği kadar birlikte çalıştığımız insanlarla çok şey yapmaya çalıştık. Ne kadarını yaptık onu da bilemiyorum ama, en zor durumda olanlar o arkadaşlarımız. Umarım bu süreç sona erer ve o insanlar evlerine ekmek götürecek bir döneme girerler. Biz sezona Ekim ayında başladık, oyunlarımıza Bilkent Sahne’de devam ediyoruz. Pandemi önlemleriyle yeniden yasaklandı ama yasaklar kalktığında orada tekrar oyunlarımıza devam edeceğiz. Aslında AST kapanmadı, 57 yıldır sürdürdüğü mücadeleyi Bilkent Sahne’de sürdürecek. Ama kurulduğumuz sahnemizi, bu tiyatro mabedini açık, ayakta tutmak için çözüm arıyoruz. Burayı belki yaşayan müze haline getirmek bütün çabamız bunun için. Umarım insanlar sahip çıkar ve karşılığı alınır” açıklaması yaptı.

“Türkiye’de tiyatro sanatçılarının, ‘sanatçı’ kavramını hak eden bir çok insan bu sahneden geçti. Şu anda kapalı olan izbe gibi gözüken bu mekandan geçti” diyen Çuhadar, gelecek kuşaklara da örnek gösterilmesi için 57 yıldır Türkiye’nin sanat hayatında kalıcı etkiler yaratmış bu sahnenin açık kalmasını istediklerini sözlerine ekledi.

AST, kamuoyuna tarihi salonuna vedasını nasıl duyurmuştu?

Ankara Sanat Tiyatrosu’nun 6 Aralık’ta kurumsal Twitter hesabı aracılığıyla yapılan açıklamada, “Pandemi döneminin getirdiği kaldırılamaz yükler, yıllardır mahrum bırakıldığımız devlet yardımları, mülk sahibinin bir tiyatro kurumuna dayattığı ağır koşullar ve uzlaşmaz tavrı sebebiyle, bir kentin, bir ülkenin belleğini, tarihini, kültürünü temsil eden, sayısız sanat insanının yetişmesine vesile olmuş; oyunlarına, her türlü etkinliklere ev sahipliği yapmış evimizden ayrılmak zorunda bırakıldık. İzmir Caddesi Ihlamur Sokak'taki tarihi salonu 6 Aralık 2020’de boşaltmak zorunda kaldığımızı üzülerek bildiriyoruz. Bu salonu doğduğu gün boşaltmak zorunda kalmanın, bu salona emek vermiş şimdi hayatta olmayan tiyatro emekçilerinin kemiklerini sızlattığını hissediyoruz, üzgünüz” denildi.

AST’ın Bilkent Üniversitesi’nin ev sahipliğinde oyunlarını sahnelemeye devam edeceği belirtilen açıklamada, “1963 yılından beri aynı adreste perdelerini açan salonumuz, şimdi bir otel, otopark veya bir mağazanın deposu olmakla karşı karşıya kalmıştır. Son dört sezondur kapalı gişe oynadığımız Yeşim Dorman’a ait oyunun replikleri geliyor aklımıza: ‘Neyi götürseydik ha!’ Sabahlara kadar dekor yaptığımız geceleri mi? Erkan Yücel’in, Yaman Okay’ın, Kerim Afşar’ın, Meral Niron’un oyunculuklarını mı? Timur Selçuk’un eşsiz oyun müziklerini mi? Rutkay Aziz’in sayısız oyun rejilerini mi? Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sini mi? Maksim Gorki’nin Ana’sını mı? Osman Şengezer’in harika dekor tasarımlarını mı? Onların kulislerde yankılanan sesini mi? Bunca yıldır tiyatroyu yaşatan seyircilerini mi? Neyi alaydık ha! Bir valize ne sığar ki! Bizler için hiç de kolay geçmeyen bu süreçte, Ankara Sanat Tiyatrosu olarak 58. yılımızda da var oluş çizgimizden hiçbir suretle ödün vermeden yolumuza devam edeceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımızı bizlere kucak açan Bilkent Sahne'de devam ettireceğimizi bildirir, umutlu, sağlıklı, güzel günlerde tekrar birlikte olmayı dileriz” ifadeleri kullandı.

AST’ın kamuoyuna yaptığı bu yazılı açıklaması sonrasında sosyal medyada tepkiler artınca bu tarihi tiyatro salonunu koruma umudu yeniden yeşerdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG