Esenyurt Belediye Başkanı’ndan sonra Beşiktaş Belediye Başkanı’nın da tutuklanması sonrası Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul’da bu hafta başında yeni yol haritasını açıklama kararı aldı.
Ancak Salı günü meydana gelen Kartalkaya’daki otel yangını faciası sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Bir yeni başlangıcı yeni bir süreci tarif edeceğimiz toplantıyı iptal ettik. Onu ilerleyen zamanlarda yaparız. Bugün siyasetin sıcak gündemine girme günü değil” sözleriyle yol haritası deklarasyonunu erteledi.
Söz konusu yol haritası için daha önce il başkanları, Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu ile ayrı ayrı toplantılar yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erkem İmamoğlu ile görüşen CHP Genel Başkanı, dün de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la bir araya geldi.
Sine-i millet gündemde değil
Partinin ilgili kurullarının da görüşlerini toplayan Özgür Özel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile birlikte gelecek süreci şekillendirecek yeni stratejiyi belirleyecek.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, CHP’nin ana stratejisi erken seçimi mümkün kılacak politik eylemlilikleri çoğaltmak olacak.
Bazı çevrelerin dillendirdiği tüm milletvekillerinin istifasıyla sine-i millete dönmek yeni yol haritasında yer almıyor. Bu durumun erken seçimi değil ara seçimi mümkün kılacağını düşünen CHP yönetimi, bu önerinin istenen sonucu doğurmak bir yana AK Parti’nin elini güçlendireceğini düşünüyor.
Cumhurbaşkanı adayı erken açıklanmayacak
Cumhurbaşkanı adayının açıklanması yine dillendirilen bir başka öneri. Şu anda ana muhalefet partisinin iki olası doğal adayı bulunuyor. Bunlar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu.
Parti yönetimi, bu iki güçlü isimden birinin şu aşamada açıklamasını zamanlama olarak erken buluyor. CHP yönetimi, aday bakımından sürenin öngörülememesi nedeniyle yıpratıcı olacağı kanaatiyle böyle bir açıklamayı yapmaya yakın durmuyor.
Cumhurbaşkanı adayı nasıl belirlenecek?
Bununla beraber Cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinin nasıl işleyeceğinin kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Mevcut tüzüğe göre Cumhurbaşkanı adayını belirlemenin dört yöntemi var.
Bunlardan ilki seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin katılımıyla yapılan “seçmen yoklaması”, ikincisi parti üyelerin katılımıyla gerçekleşen “önseçim”, üçüncüsü delegelerin tercihine dayanan “aday yoklaması” ve son olarak da Parti Meclisi üyelerinin katılımıyla yapılan “merkez yoklaması”.
Anayasa’nın 101. maddesinde adaylık konusunda “Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüzbin seçmen aday gösterebilir” ifadesi yer alıyor.
Dolayısıyla hangi yöntem uygulanırsa uygulansın son kararı CHP Parti Grubu ile birlikte Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu belirleyecek.
VOA Türkçe’nin bilgi aldığı üst düzey bir yetkili, “Üye sayımız 1,5 milyon ancak seçimi kazanmak için Cumhurbaşkanı adayımızın en az 25 milyon hatta 26 milyon oy alması gerekiyor. Bu nedenle CHP tarihsel misyonu ve gelenekleri gereği tüm demokratik yöntemleri etkili şekilde kullanarak adil ve şeffaf bir aday belirleme süreci gerçekleştirecek” dedi.
İmamoğlu Pazartesi günü soruşturma iddiaları basın toplantısı düzenleyecek
22 Ocak Çarşamba günü yapacağı basın toplantısını erteleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, 27 Ocak Pazartesi günü Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde gazetecilerle biraraya gelecek.
Toplantıda hakkındaki davalarla ilgili durumu aktarması beklenen İmamoğlu’nun son dönemde İBB ve iştirak şirketleri hakkındaki iddialara ilişkin bilgi vereceği belirtiliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İBB ve iştirakleri hakkında 51 dosya yürüttüğü, Esenyurt ve Beşiktaş’taki soruşturmaların başka ilçelere de sıçrayabileceği iddia ediliyordu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ana muhalefet partisine yönelik “yolsuzluk soruşturmalarını” aslında yıpratma amacı güden “siyasi operasyonlar” olarak değerlendiriyor ve bu süreçte eski Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanmasından sonra bu sürecin başlamasına dikkat çekiyordu.
Toplantıda İmamoğlu’nun Gürlek ile ilgili de değerlendirmelerde bulunabileceği belirtiliyor.
Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat’ın yerine Ömer Rasim Şişman vekalet edecek
Bu arada dün Beşiktaş Belediye Meclisi, geçen hafta “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamasıyla tutuklandıktan sonra “geçici bir tedbir” olarak İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın yerine meclis üyelerinden Ömer Rasim Şişman’ı Başkan Vekili seçti. Oylamada Şişman 26 oy alırken 3 meclis üyesi boş oy kullandı.
Başkan Vekili seçildikten sonra Belediye Meclisi’ne teşekkür konuşması yapan Ömer Rasim Şişman, “Makamlar halkın iradesinin sembolüdür. Bu nedenle Beşiktaş halkının özgür iradesiyle seçilen belediye başkanımız Rıza Akpolat görevinin başına dönünceye dek onun makam odasını kapalı tutacağız. Bu sorumluluğu yerine getirirken bir yandan da Rıza başkanımızın, Önder Gedik arkadaşımızın, Alican Abacı arkadaşımızın maruz bırakıldığı adaletsizliğe karşı mücadelemizi de kararlılıkla sürdüreceğiz. Adaletsizlik üzerine kurulan bu düzeni tarihin çöplüğüne göndermek sorumluluklarımızdan bir tanesi. Rıza başkanımıza şu sözü vermek boynumun borcudur: Emanetin emanetimizdir” dedi.
Forum